1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ukrayna, Rusya`dan elektrik alacak

Ukrayna, Rusya`dan elektrik alacak

Enerji Günlüğü – Ukrayna kamu enerji şirketi Ukrinterenergo şirketinin Rusya’dan elektrik almasına izin verdi.Ukrayna Enerji Bakanı Volodymyr Demchyshyn,...

Ukrayna, Rusya`dan elektrik alacak

Enerji Günlüğü – Ukrayna kamu enerji şirketi Ukrinterenergo şirketinin Rusya’dan elektrik almasına izin verdi.

Ukrayna Enerji Bakanı Volodymyr Demchyshyn, Bakanlar Kurulu toplantısında, Ukrayna'nın en büyük elektrik üretim kaynağı olan kömür yataklarının ayrılıkçıların elinde olması nedeniyle ülkede yaşanan elektrik sıkıntısını aşmak için devlete bağlı enerji şirketi Ukrinterenergo’nun Rusya’dan elektrik almasına izin verildiğini söyledi.

Bakan, Ukrayna’nın 55 bin MW elektrik üretme kapasitesine sahip olduğunu, ancak bunun sadece 26 bin MW kadarını kullanabildiğini ifade ederek, ayrılıkçı şiddet nedeniyle ülkenin elektrik üretiminin yüzde ondan fazla düştüğüne dikkat çekti. Bakan, geçtiğimiz hafta Rusya’nın bir miktar kömür ihracına izin verdiğini de sözlerine ekledi.

MOLDOVYA VE BELARUS'TAN ELEKTRİK ALINABİLİR

Bakan, Rusya haricinde de diğer ülkelerle müzakereler yaptığını ve komşu ülkelerden elektrik ithal edebileceğini, bu çerçevede Moldovya ve Belarus'tan elektrik satın almak için görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

Ukrayna elektrik üretiminin % 40’ını kömürden gerçekleştiriyor. Ukrayna ile Rusya ortak elektrik sistemine sahip oldukları için teknik olarak elektrik ihracında hiçbir sorun yok. Ancak elektrik ithal etmek Ukrayna için kömür ithal etmekten çok daha pahalı.

Önceki ve Sonraki Haberler