1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ucuz petrol çevreyi olumsuz etkileyecek

Ucuz petrol çevreyi olumsuz etkileyecek

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye olumlu yansıyacağı, özellikle yaz aylarına kadar doğalgaz ve petrol fiyatlarında önemli...

Ucuz petrol çevreyi olumsuz etkileyecek

Enerji Günlüğü - Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye olumlu yansıyacağı, özellikle yaz aylarına kadar doğalgaz ve petrol fiyatlarında önemli indirim görüleceği ancak bu indirimin çevreye etkilerinin oldukça olumsuz olacağı kaydedildi.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya, Türkiye’nin olağanüstü bir durum olmadıkça düşüşten en karlı çıkan ülkelerden olacağını vurgulayarak, petroldeki düşüşün yaşamımızı sürdürmede en önemli unsur olan çevre ve küresel ısınma konusunda ise ne yazık ki olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Karakaya, “Petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomik etkilerini konuşuyoruz ama bu düşüş küresel ısınmayı önleme ve karbondioksit emisyonlarının azaltılması açısından hayata geçirilen politikalar noktasında çok ciddi zorluklar çıkaracaktır. Çünkü ucuzlayan petrol fiyatı ve buna bağlı olarak ucuzlayacak olan doğalgaz fiyatları daha fazla fosil yakıt kullanılması anlamına geliyor. Petrol fiyatlarının ucuzlamasıyla beraber artık vatandaşlar daha fazla kilometre yapacak, daha fazla enerji kullanan yüksek motorlu araçlardan satın alacak. Bu da iklim değişikliğine neden olan karbondioksit salımının daha da artışına yol açacak. Diğer bir olumsuzluk ise, ucuzlayan fosil yakıtlar karşısında henüz gelişim aşamasında olan yenilenebilir enerjiye yatırım ciddi şekilde azalma gösterecektir. ” dedi.

Bu noktada sera gazı azaltımı konusunda uluslararası camianın geliştireceği politikaların önem kazanacağını bildiren Karakaya, Organizasyon Komite Başkanı olduğu 2-3 Nisan 2015 tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek İstanbul Karbon Zirvesi’nde enerji fiyatlarının düşük kalacağı yeni dönemde, enerji vergisi, emisyon ticareti veya karbon vergisi uygulamasıyla enerji fiyatlarının azalışının durdurulması, devletlerin elde edilen bu ilave gelirle yenilenebilir enerji teknolojilerine destek sağlayıp sağlamayacağı konusunun detaylı olarak konuşulacağını bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler