1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye`nin Şahdeniz ve TANAP`taki payı arttı

Türkiye`nin Şahdeniz ve TANAP`taki payı arttı

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin Şahdeniz'de yüzde 9 olan payı yüzde 19'a yükseldi. Konuya ilişkin anlaşma, bugün İstanbul'da Başbakan Erdoğan'ın da...

Türkiye`nin Şahdeniz ve TANAP`taki payı arttı

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin Şahdeniz'de yüzde 9 olan payı yüzde 19'a yükseldi. Konuya ilişkin anlaşma, bugün İstanbul'da Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle imzalandı.

Hazar bölgesindeki Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi'nde Türkiye'nin payının artırılmasına ilişkin anlaşmalar imzalandı.

Anlaşmayla birlikte Türkiye'nin Azerbaycan'daki Şahdeniz doğalgaz sahasındaki ortaklığı yüzde 10 oranında arttı. Sahada Türkiye'nin TPAO aracılığıyla yüzde 9 hissesi bulunuyordu. Anlaşmayla birlikte bu pay yüzde 19'a çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu anlaşmayla Türkiye’nin Şahdeniz’de BP’den sonra ikinci büyük ortak konumuna geldiğini belirterek, TPAO'nun yurt dışı yatırımlarının zenginleştirildiğini söyledi. “Bu anlaşmayla Hazar’daki bütün projelere ortak olacağız” diyen Yıldız, bunun 45 milyar dolarlık bir zincir olduğunu ve halkaları da bulunduğunu belirtti.

TOTAL’İN YÜZDE ON HİSSESİ SATIN ALINDI

TPAO, Fransız Total'in TANAP’taki yüzde 10'luk payının alımını 1.5 milyar dolar karşılığında gerçekleştirdi. Böylece halen yüzde 20 ile ortak olunan TANAP'ta da Türkiye'nin payı yüzde 10 artışla yüzde 30 seviyesine çıktı. Şahdeniz 2'den çıkarılacak gazın 2019'dan itibaren TANAP ile Türkiye'ye, buradan da Avrupa'ya ulaştırılması planlanıyor.

Şahdeniz II Sahası'ndan çıkarılacak gaz, TANAP ile Yunanistan'a kadar ulaştırıldıktan sonra, buradan da yeni kurulacak TAP boru hattı ile Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaştırılacak.

TANAP Projesi için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018’de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metre küp olacak kapasitenin, 2023’te 23 milyar metre küp, 2026’da ise 31 milyar metre küp seviyesine kadar ulaşması hedefleniyor. 

PUTİN AB LİDERLERİNİ APTALCA DAVRANDIKLARINI SÖYLERKEN ASLINDA NEYİ İTİRAF EDİYOR?

ÜLKESİNİN EN ZAYIF TARAFINI... HALİL DAĞ'IN DEĞERLENDİRMESİ İÇİN TIKLAYINIZ

TÜRKİYE ŞAHDENİZ'E ORTAKLIK İÇİN İMZAYI BUGÜN ATIYOR

Önceki ve Sonraki Haberler