1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye`nin rüzgarına Dünya Bankası desteği

Türkiye`nin rüzgarına Dünya Bankası desteği

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, Türkiye'nin rüzgar yatırımlarının hızlanmasını da sağlayacak Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Projesi'ne yönelik...

Türkiye`nin rüzgarına Dünya Bankası desteği

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, Türkiye'nin rüzgar yatırımlarının hızlanmasını da sağlayacak Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Projesi'ne yönelik 300 milyon dolar tutarındaki krediyi onayladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Projesi'nin, iletim sisteminin güçlendirilmesi ve büyük ölçekli yenilenebilir enerji üretiminin kolaylaştırılması yoluyla ülkenin artan elektrik talebinin karşılamasına yardımcı olmayı amaçladığı belirtildi. Projenin Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretimin daha fazla entegrasyonu yoluyla fosil yakıtlara dayalı elektrik üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını önlemeyi amaçladığı da vurgulandı.

RÜZGARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ AZALTACAK

Proje bileşenlerinin, Türkiye'de rüzgar enerjisinin daha hızlı gelişimini kısıtlayan kilit engellerin azaltılmasına yardımcı olmasının beklendiğinin değinilen açıklamada şöyle denildi:

"Bileşen 1 İzmir, Çanakkale ve Kırklareli'de rüzgar santrallerinin daha hızlı gelişimini sağlamak için iletim altyapısının genişletilmesini desteklemektedir. Bu üç il, Türkiye'deki kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin neredeyse yüzde 70'ini oluşturmaktadır ve yüksek rüzgar potansiyelleri sebebiyle daha fazla rüzgar enerjisi yatırımı çekmeye devam edecek. Bileşen 2 şebeke işletimini ve yönetimini güçlendirmeye yönelik olarak akıllı şebeke yatırımlarını destekleyecek ve TEİAŞ'ın artan rüzgar enerji miktarlarını daha kolay yönetmesini sağlayacak. Bileşen 3 Anadolu yakası ile Trakya yakasını birbirine bağlayacak 2 GW kapasiteli ikinci Lapseki-Sütlüce Deniz Altı kablo hattını destekleyecek. İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinden İstanbul'a uzanan 380kV'lık iletim şebekesi Marmara Denizi etrafında güvenli ve güçlü bir döngü şebekesi oluşturacak. Bileşen 4 Türkiye'deki artan elektrik talebi ve arzı karşısında iletim şebekelerinin güçlendirilmesini desteklemektedir. Bileşen kapsamında diğer yatırımların yanında, Yeni Ambarlı-Yenibosna tek devre yeraltı kablo hattı bulunmaktadır."

TEMİZ TEKNOLOJİYE DE 50 MİLYON DOLAR

Dünya Bankası'nın açıklamasında 50 milyon dolarlık Temiz Teknoloji Fonu finansmanının, projenin 1. ve 2. bileşenleri için kullanılacağı belirtilerek, Türkiye'de rüzgar enerjisinin daha hızlı yaygınlaşmasına doğrudan katkıda bulunacağı ifade edildi. Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Projesinin, Dünya Bankası Grubu'nun Türkiye'de hidrolik, rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal gibiönemli yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya yönelik daha önce desteklediği yatırımları tamamlayıcı nitelikte olduğu kaydedildi.

RAISER: ENERJİ REFORMLARINI DESTEKLİYORUZ

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, bu kaynaklardan tam olarak yararlanabilmek için ciddi miktarda kamu ve özel sektör yatırımına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Dünya Bankası olarak enerji sektörünü daha temiz daha güvenli ve ithalata daha az bağımlı hale getirmek amacıyla 10 yıldan uzun bir süredir Türkiye'nin enerji sektörü reformlarını desteklediklerine dikkat çeken Raiser, projenin, bu yönde atılan bir başka önemli adım olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler