1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye, İran ile doğalgaz fiyatında anlaşamadı

Türkiye, İran ile doğalgaz fiyatında anlaşamadı

Enerji Günlüğü – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün resmi bir ziyaret için Türkiye’ye gelmesiyle hız kazanan doğalgaz fiyatı görüşmelerinden...

Türkiye, İran ile doğalgaz fiyatında anlaşamadı

Enerji Günlüğü – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün resmi bir ziyaret için Türkiye’ye gelmesiyle hız kazanan doğalgaz fiyatı görüşmelerinden bir sonuç elde edilemedi.

Dün akşam İran Enerji Bakanı ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, görüşmenin iyi geçtiğini ancak fiyat indirimi konusunda İran tarafının ikna olmadığını açıkladı. Yıldız, “Şu anda İran, doğalgaz aldığımız ülkeler içerisindeki en pahalı ülkedir. Ve bunu kendileri de bilmektedir.” dedi.

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz tedariki hususunda İran’dan ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Yıldız, “Bizim fiyatla alakalı sıkıntılarımızın olduğunu, fiyatı yüksek bulduğumuzu ve tahkim yoluna gittiğimizi söyledik. Onlar bize yaklaşık dört sayfalık tekliflerini sundular. Bu teklifi Türkiye tarafı olarak yeterli görmediğimizi kendilerine belirttik. Tahkimin bu süreçten ayrıştırılması gerektiğinden bahsettik. Onlar da bu konuda görüşlerimize saygılı olduklarını belirttiler.” diye konuştu.

İRAN HEYETİ HAFTAYA YENİDEN GELECEK

İran’ın, Türkiye’nin aldığı doğalgaz miktarını yükseltmesini istediğini kaydeden Bakan Yıldız, Türkiye tarafının isteğinin ise hangi fiyat üzerinde doğalgaz alım miktarının yükseltilebileceğinin açıklığa kavuşması olduğunu aktardı.

Dün akşam yapılan toplantılarda bunların üzerinde durduklarını söyleyen Yıldız, İran heyetinin önümüzdeki hafta yeniden Türkiye’ye geleceğini belirtti. Taner Yıldız, “Şu anda İran, doğalgaz aldığımız ülkeler içerisindeki en pahalı ülkedir. Ve bunu kendileri de bilmektedir. İran’ın fiyat indirimine gideceğine olan inancımızı bir kez daha kendilerine belirttik. Bunun sürdürülebilir olmadığını kendilerine söyledik.” şeklinde konuştu.

İran heyetinin, Türkiye’ye satılan doğalgaz fiyatlarında hangi seviyede bir indirime gidilebileceğini kendi aralarında değerlendireceklerini kaydeden Yıldız, önümüzdeki bir ay içinde net bir cevap alma açısından önemli bir süreç olduğunu hatırlattı.

TAHKİM SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Tahkim sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Temmuz ayının ortalarında son duruşmayı yapacak İsviçre’deki tahkim heyetine, Türkiye olarak güvendiklerini sözlerine ekledi.

Türkiye, 2011 yılından bu yana yüksek fiyattan alınan doğalgazın geri dönük fiyat farkının iadesi için İran’a dava açmıştı.

ÜRETİLİYORSA İLETİRİZ, İLETİLİYORSA DA MUTLAKA TÜKETİLİR

Kuzey Irak petrollerin taşınması ile ilgili olarak Bakan Yıldız, “Biz üretiliyorsa iletiriz, iletiliyorsa da bu mutlaka tüketilir demiştik. Türkiye, bir taşıyıcı ülke olarak bu konumuna devam ediyor. Bu, aslında Irak için bir fırsattır. Gerek Bağdat gerekse Erbil’le alakalı işleri kolaylaştırıcı bir yöntemdir. Kendi aralarında kuramadıkları sistemi bu şekilde biz de yardımcı olmaya gayret ediyoruz.” dedi.

İkinci tankerin yüklenip dün akşam itibariyle Akdeniz açıklarında yoluna koyulduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye olarak kendilerinin satıştan ve satıştan elde edilen gelirden mesul olmadıklarını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler