1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türk türbini dünya klasmanında

Türk türbini dünya klasmanında

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli rüzgar türbini Vira G250K, IEC 61400-1 sertifikasını alarak uluslararası standartta olduğunu kanıtladı.Northel...

Türk türbini dünya klasmanında

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli rüzgar türbini Vira G250K, IEC 61400-1 sertifikasını alarak uluslararası standartta olduğunu kanıtladı.

Northel Enerji, Balıkesir'de üretimini gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli rüzgar türbini Vira G4-250K model türbinleri için IEC 61400-1 sertifikasını aldı. Bu sertifika, Vira'nın uluslararası standartlarda bir ürün olduğunun kabulü anlamına geliyor.

DÜNYA STANDARTLARINDA YERLİ TÜRBİN

Northel Enerji, IEC 61400-1 sertifikasyon sürecini Türk Loydu ile yürüttü. 3 yıllık yoğun bir program dahilinde devam eden sertifikasyon sürecinde, 600 farklı kriter teknik denetçiler tarafından değerlendirildi. IEC 61400 Sertifikasyon süreci kapsamında, makine parametreleri, ana aksamlar, rüzgar koşulları, elektrik şebekesi koşulları ve diğer çevresel koşullar kapsamında pek çok parametre değerlendirildi. Northel Enerji türbinleri aldığı bu belgeyle dünya standartlarında olduğunu kanıtladı.

2.8 MİLİSANİYEDE DÖNÜYOR, 25 YILLIK ÖMÜR

Sertifikasyon kapsamında yapılan incelemelerde Vira G4-250K türbinlerinin üretime başlangıç rüzgâr hızı 2.8 m/sn olarak tespit edildi. Bir diğer önemli kriter olan tasarım ömrü ise ortalamanın üzerinde, 25 yıl olarak belgelendirildi.

3000 MW'LİK PAZARDA BÜYÜK PAY HEDEFLİYOR

Northel Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçın, şirket olarak "Özgün teknolojisi ile yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye’nin öncü, lider ve global markası olmak" vizyonuyla yola çıktıklarını belirtti. Northel Enerji'nin, lisans gerektirmeyen yenilenebilir enerji pazarında 330 kW’a kadar olan yerli rüzgar türbini uygulamalarıyla önemli ve yenilikçi bir rol üstlendiğini kaydeden Yalçın "3.000 MW’lık lisanssız rüzgar pazarının önemli bir kısmını karşılamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

ÜRETTİĞİ ELEKTRİK %50.7 DAHA DEĞERLİ

Northel Enerji'nin 13 yıllık Ar-Ge, 7 yıllık saha uygulama tecrübesi bulunduğunu kaydeden Cem Yalçın şöyle dedi:

"Northel Enerji, Ayvalık’taki tesislerinde teknolojisi, yazılımı ve tasarımı dahil olmak üzere yüzde 100 yerli ve ISO 9001-2008 kalite standartına uygun olarak üretim yapıyor. Enerji Verimlilik Taahhütnamesi (EVT) belgeli yüksek performansa sahip rüzgar türbinlerimizle müşterilerimize yerli rüzgar türbini kullanmanın avantajlarını sunuyoruz. 6446 sayılı kanun ve 28783 sayılı yönetmelik çerçevesinde yerli türbin ile üretilen tüketim fazlası enerjiyi devlet %50,7 daha yüksek fiyattan geri alıyor." 

Mehmet KARA

...

Önceki ve Sonraki Haberler