1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Türk-Rus dogalgaz ticareti durur mu?
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Türk-Rus dogalgaz ticareti durur mu?

Suriye`deki işler yıllardır karışıktı.
Yaşananlar, Türkiye`nin Suriye ile ticaretini durdurmakla kalmamış, bu ülke üzerinden diğer Ortadoğu ülkeleriyle yapılan ticareti de engellemişti.

Suriye nedeniyle yaşanan ihracat kaybı, hem bu işlerin zamana yayılması, hem de başka ülkelerle ticaretin artırılması sayesinde bir şekilde absorbe edilmiş, atlatılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Rusya`nın Suriye`ye konuşlandırdığı hava gücü ile operasyonlara başlaması durumu farklı bir noktaya taşıdı.

Rus uçaklarının Türkiye`nin hava sahasını ihlal etmesi Moskova-Ankara arasında ipleri gerdi.

Türkiye sınırları aynı zamanda Kuzey Atlantik Paktı (NATO) sınırları olduğu için mesele büyüdü ve bölgesel hatta küresel bir çehreye büründü.

Özetle, güney komşumuzda yaşanan sıkıntılar Türkiye`yi bu kez en kuzeyden, dolaylı şekilde ve belki de daha sert şekilde etkiliyor.

Ankara`dan yapılan "gaz almayız", "nükleeri de başkalarıyla yaparız" türünden açıklamalara Moskova cephesinden de cevaplar geliyor.

Moskova, genel olarak Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasını istemediği mesajları veriyor.

Ancak konunun hassasiyeti, medyanın ve işin meraklılarının, gelenaçıklamaların satır aralarını daha bir dikkatle okumalarını beraberinde getiriyor.

Bu arada Türkiye`den Rus-Türk enerji ilişkilerini sorgulayan çok çeşitli sorular da geliyor. Soruların bazıları, sokaktaki adamı da endişelendirecek türden.

Örneğin şu soru: Ya Rusya doğalgazımızı keserse?
Biz buna şu soruyu da ekleyelim ve öyle devam edelim:
Ya Türkiye Rusya`dan gaz alımını durdurursa?

İkincisinden başlayalım...

Türkiye İran ve Azerbaycan`dan da doğalgaz alıyor ama tüketilen gazın yüzde 60`a yakını Rusya`dan geliyor.

Doğalgazı sadece gaz ocağında, mutfaklarda, kalorifer kazanlarında ya da kombilerde yakmıyoruz. Büyük bir bölümü elektrik üretimine gidiyor.

Milyonlarca vatandaş mutfakta LPG`ye dönebilir belki ama onlarca gaz santrali sadece tek kaynakla doğalgazla çalışıyor.

Tüketilen elektriğin yarısına yakını doğalgazdan üretiliyor. Rus gazının payı daha ilginç. Şöyle söyleyelim. Evinizdeki her dört ampulden birini Rus gazı ile yakıyorsunuz.

Su ve kömürden elektrik üretim kapasitenizi yüzde 100 kullansanız da talebe yetişebilmeniz mümkün görünmüyor. Yani doğalgazla elektrik üretimi şart.

Peki başka yerden gaz alamaz mıyız? Zaten alıyorsunuz ama yetmiyor. Mevcut dört gaz boru hattından ikisi Rusya`dan diğer ikisi Azerbaycan ve İran`dan gaz getiriyor. Bu hatları başka tedarikçiler kullanamıyor.

Doğalgazı sıvılaştırılmış şekilde (LNG) alsak? Zaten onu da yapıyoruz. Ama mümkünatı yok yetmez, yetmiyor. Boru gazına göre yüzde 6-8 pahalı oluşu bir yana, gelen ya da gelecek LNG`yi boru şebekenize aktarabilecek yeterlilikte dönüşüm terminali (LNG Terminali) kapasiteniz yok.

Hadi diyelim ki karanlıkta kalmayı, üşümeyi göze aldınız, her gün yerine ayda bir çimmeye, pişirilmiş yemek yerine çiğ gıdalar tüketmeye razı oldunuz ve Rus gazı almaktan vaz geçtiniz. Yine kurtuluşunuz yok. Gazı almasanız da parasını ödeyeceksiniz. Çünkü bunun için anlaşmalara imza atmışsınız.

Özetle, Türkiye`nin bu Rus doğalgazına ihtiyacı var. Bu yüzden Rus doğalgazından yakın beride vazgeçme imkan ve ihtimali sıfıra yakın.

Gelelim ikinci soruya:

Ya Ruslar Türkiye`nin gazını keserse?

Yok, daha neler!

Rusya Türkiye`nin Almanya`dan sonraki en büyük doğalgaz müşterisi.

Rus enerji devi Gazprom, 2014 yılında yaklaşık 27 milyar metreküp doğalgaz verip 10 milyar dolara yakın ciro yapmış Türkiye`den...

Rusya petrol fiyatlarının hızla düştüğü bu dönemde, ekonomisinin can damarı olan doğalgaz ve petrol ihracatı gelirinin tek kuruşundan bile vaz geçebilir mi?

Diyelim ki vazgeçmeye kalktı... Vermediği her birim metreküp başına Türkiye`ye ödemek zorunda kalacağı tazminatı düşünün...

Hem, gelen Rus turist sayısını bilmiyorum ama hesaplayın bakalım, bu kadar dolarla kaç İvan, kaç Svetlana gelip Antalya kıyılarında keyif çatar?

Yani Rusya bırakın gazı kesmeyi, Türkiye`ye gaz akıtan boru hatlarının vanasını sonuna kadar açmayı tercih eder...

Yani aslında en baştaki "ya Rusya keserse", "ya Türkiye almazsa" sorulara cevap aramak zihin açıcı olabilir. Ama peşinden asıl kritik sorulara cevap bulup, bugünün acil ihtiyacını gidermek lazım... 

Onlar da şöyle:

Türkiye Rus gazından vazgeçebilir mi?

Rusya Türkiye`nin gazını kesebilir mi?

Bizim cevabımız hayır...

Yaptığımız bunca laf ebeliğinden sonra kafanız hala karışıksa ve içinizi başka sorular kemiriyorsa lütfen onları gönderin ([email protected]) , hep birlikte konuyu yeniden gözden geçirelim... 

RUSYA İLAVE GAZI KESTİ...
http://enerjigunlugu.net/rusya-ilave-gazi-kesti_15594.html

... 

Önceki ve Sonraki Yazılar