1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türk öğrenciler Avrupa’nın en emniyetli aracını üretti!

Türk öğrenciler Avrupa’nın en emniyetli aracını üretti!

Enerji Günlüğü - Shell Eco-marathon yarışmasında Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı, Avrupa’nın en emniyetli aracını üreterek“Emniyet Ödülü”nü...

Türk öğrenciler Avrupa’nın en emniyetli aracını üretti!

Enerji Günlüğü - Shell Eco-marathon yarışmasında Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı, Avrupa’nın en emniyetli aracını üreterek“Emniyet Ödülü”nü aldı.

22-24 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam kentinde 30. kez gerçekleştirilen Shell Eco-marathon yarışmasında Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2, 5 kategoride verilen Off-Track Awards’da “Emniyet Ödülü”nü kazanma başarısını gösterdi.

YTÜ takımı AE2 Project adına konuşan ekip üyesi Fatih Açıl, takım olarak elektrikle çalışan Prototip kategorisinde yarıştıklarını belirterek, “Son derece yoğun bir çalışma disiplini ile ürettiğimiz aracımız ‘İstanbul’ aerodinamik yapısı ve estetikliği ile yepyeni bir tasarıma sahip. Toplamda 27 kg olan aracımızın hafifliği ve dayanıklılığı üretimde kullanılan karbon fiber kalıp gövdesi ile sağlandı. Emniyet, aracımızı tasarlarken ve üretirken en önemli önceliklerimizden biriydi. Shell’in emniyete verdiği önem, bizim de bu alanda gelişmemizi sağladı. Avrupa’nın 26 farklı ülkesinden katılan 197 takımın içinden sıyrılarak Avrupa’nın en emniyetli aracını üretme başarısını gösterdik. Ülkemize bu başarıyı getirmek bizim için büyük bir onur. Önümüzdeki yıl yeni başarılara imza atmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN 18 TAKIM YARIŞTI

Yarışmada yepyeni rekorlara imza atıldı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 26 Avrupa ülkesinden 197 takımın katıldığı yarışmada öğrenciler, “Prototype” (Prototip) ve “UrbanConcept” (Şehir Konsepti) olmak üzere iki farklı otomobil tasarımı kategorisinde ve yedi farklı enerji tipinde yarıştı. Katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi, dört bir yanındaki illerden gelen toplamda 18 lise ve üniversite takımı başarıyla temsil etti.

Bu yıl Shell Eco-marathon’a Türkiye’den katılma başarısı gösteren takımlardan yarışmada önemli sonuçlar aldılar. UrbanConcept Hydrogen kategorisinde yarışan İstanbul Üniversitesi’nden Hidroist takımı, 163km/m3 sonuç ile 5’inci oldu. Prototype Hydrogen kategorisinde ise Anadolu Üniversitesi’nden Hidroana 298km/m3 ile 7’inci, UrbanConcept Baterry-electric kategorisinde, Yeditepe Üniversitesi’nden YUEMT 58km/kWh ile 9’uncu oldu. Prototype Baterry-electric kategorisinde Yıldız Teknik Üniversitesi takımı AE2, 217km/kWh ile 25’inci; Erciyes Üniversitesi’nden TYEKK 170km/kWh ile 30’uncu; Prototype Gasoline kategorisinde ise İTÜ’den Facilis 171km/lt ile 32’inci oldu.

Shell Eco-marathon Avrupa’ya son kez ev sahipliği yapan Rotterdam, organizasyonu dört yılın ardından 2016 için Londra’ya devredecek.

Önceki ve Sonraki Haberler