1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. TÜREB: Lisans iptalleri sektöre zarar verecek

TÜREB: Lisans iptalleri sektöre zarar verecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, EPDK'nın rüzgar ve hidroelektrik santrali lisans iptallerinin devam...

TÜREB: Lisans iptalleri sektöre zarar verecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, EPDK'nın rüzgar ve hidroelektrik santrali lisans iptallerinin devam etmesinin sektörü sıkıntıya sokacağını söyledi.

Mustafa Serdar Ataseven, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, EPDK'nın tamamlanmamış rüzgar ve hidroelektrik santrali üretim lisanslarını iptal etmesini değerlendirdi.

DAHA ÇOK RÜZGARI VURDU

Ataseven, İptallerin yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımları, özellikle de rüzgar yatırımlarını daha fazla vurduğunu söyledi. 2 Mayıs 2014 tarihine kadar yeterli ilerlemeyi sağlayamayan projelerin lisanslarında iptallerin gelebileceğini söylediklerini belirten Ataseven "Şimdi onları yaşamaya başlıyoruz" dedi.

GERÇEK YATIRIMCIYI AYIRT ETMELİ

Pek çok yatırımcının elinde olmayan nedenlerle bu duruma düştüğünü ve buna bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Ataseven, "Buradaki amaç gerçek yatırımcıların yatırıma geçmesini sağlamaktı. Gerçek yatırımcıyı iyi ayırt etmek lazım. Ona göre değerlendirme yapmak lazım. Yoksa sektör zarar görür. Bu iptaller devam ederse de sektör için sıkıntı yaratacaktır" diye konuştu.

TÜM SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLER

Kendi önerilerini de dikkate alacak şekilde bu konunun çözüme bağlanması için Meclis'e bir Kanun Tasarısı sunulduğunu ve Enerji Komisyonu'nda beklediğini anlatan Mustafa Serdar Ataseven, "Şimdi bu değerlendirilme aşamasında. Bu kanun tasarısı bir an önce yasalaşmalı. Aksi takdirde sadece rüzgar ve yenilenebilir sektörü değil tüm sektör bundan olumsuz etkilenecektir" dedi.

İLERLEME ORANI HASSAS KONU

Lisansı iptal edilen firmaların gerekli bilgi ve belgelerle hiç bir başvuru yapmadığı yönündeki değerlendirmelere de değinen Ataseven, iptal riskiyle karşı karşıya kalan projelerdeki ilerleme oranı kriterinin de hassas bir konu olduğunu ifade etti. Ataseven, şöyle konuştu:

"İlgili firmalar ne derece bilgi sundular bilmiyorum. Ama kâğıt üzerinde gerçekleşme yüzdesi küçük olup fiiliyatta gerçekleşme yüzdesi fazla olan projeler de var. Bazı izin süreçleri 8-10 ay zaman alıyor. Bir izin alıyorsunuz gerçekleşme yüzdeniz birden hızla yukarı çıkabiliyor. Bunu da değerlendirmede dikkate almak lazım."

YIRCALI VE BOYDAK'A LİSANS İPTALİ

Önceki ve Sonraki Haberler