1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. TR’nin yüksek güneş potansiyeli kullanılmalı

TR’nin yüksek güneş potansiyeli kullanılmalı

Enerji Günlüğü - İntersolar Türkiye Zirvesi’nde Türkiye’nin yüksek güneş potansiyeline vurgu yapıldı.Piyasadaki en yeni trendleri yakalamak ve güneş...

TR’nin yüksek güneş potansiyeli kullanılmalı

Enerji Günlüğü - İntersolar Türkiye Zirvesi’nde Türkiye’nin yüksek güneş potansiyeline vurgu yapıldı.

Piyasadaki en yeni trendleri yakalamak ve güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren yerli ve uluslararası profesyonellerle ortaklıklar kurmak için İntersolar ve GÜNDER işbirliğinde İstanbul’da düzenlenen İntersolar Türkiye Zirvesi, Türkiye güneş enerjisi sektörünü buluşturdu.

Türkiye’nin yüksek güneş potasiyeline vurgu yapılan İntersolar Türkiye Zirvesi, İntersolar ve GÜNDER işbirliğinde ICC Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğin ilki “Türkiye’nin Güneşi” temasıyla Haziran 2014’te Münih’te gerçekleştirilmişti.

Zirve’nin açılışında konuşan Uluslarası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar yaptığı konuşmada, GÜNDER tahminlerine göre; enerji fiyatlarının artması, güneş enerjisinden alınan ışınım seviyesinin yüksek olması ve enerjiye duyulan talebin her geçen gün büyümesinin, güneş enerjisi sektöründe önemli gelişmelere neden olacağını söyledi. Güneş ışınımı açısından Almanya’dan yüzde 60 daha fazla olmasına rağmen kurulu gücün Almanya’nın binde 1’i olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye’de elektrik üretmek üzere en az 10 GW gücünde güneş enerjisi santralinin 2023 yılına kadar kurulacağını öngördüklerini belirtti.

TÜRKİYE POTANSİYELİNİ YETERİNCE KULLANMIYOR

İntersolar CEO’su Markus Elsasser, solar teknolojisinin kullanımını arttırmak amacıyla 20 yılı aşkın süredir dünyanın çeşitli ülkelerinde zirveler düzenlediklerini söyledi. Dünyada son 10 yılda güneş enerjisi kullanımın çok arttığını ve 2014 yılında yeni kurulan gücün 45 gigawata ulaştığını belirten Elsasser, yıllık artışın dünyada yüzde 49 olduğunu, 2015 yılında bu rakamın 57 gigawata ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin çok önemli bir güneş enerjisi potansiyeli olduğunu kaydeden Elsasser, “Dünyada elektrik fiyatları artarken, güneş enerjisi gittikçe ucuzlamaktadır. Türkiye Almanya’dan yüzde 60 daha fazla güneş ışınımına sahip olduğu halde kurulu gücü çok azdır. Türkiye’de devletin enerji desteği giderek güneşe kayacak. Türkiye de enerjide ithalata bağımlı bir ülke. 2023 yılında enerjisinin yüzde 30’unu yenilenebilir enerjilerden karşılayacak” diye konuştu.

TÜRKİYE NADİR BİR ÜLKE

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde enerji arz ve salım problemi olduğunu söyledi. Hem salım, hem iklim değişikliği konusunda yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyulduğunu bildiren ve enerji verimliliğinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Yazar, “Türkiye dünyada yenilenebilir enerjinin her alanında potansiyeli olan nadir ülkelerden biri. Güneşte çok önemli potansiyelimiz var. Türkiye hidrokarbon kaynakları bakımından fakir bir ülke. Elektrik üretiminin neredeyse tamamı ithal doğalgaza bağımlı. Bu sebeplerleyenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve yaygınlaştırmak çok önemli. Bu konuda yapılan Ar-Ge çalışmalarını destekliyoruz.” dedi.

10 YILDA ELEKTRİK TALEBİ 2 KAT ARTACAK

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni ise, Türkiye’de 2014 yılında 255 milyar kw/saat elektrik tüketildiğini bildirdi. OECD ülkeleri arasında en fazla elektik talebinin Türkiye’den olduğunu vurgulayan Çepni, gelecek 10 yılda elektrik talebinin 2 kat daha artacağını ve bu rakamın 500 milyar kw/saat’e ulaşacağını kaydetti. Türkiye’de 70 bin megawat kurulu elektrik gücü olduğunun altını çizen Çepni, kurulu gücün yüzde 30’unun kamu, yüzde 70’unun özel sektör tarafından karşılandığını belirtti.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden Çepni, “Güneş enerjisi ile elektrik üretimi hala olması gerekenin çok altında ama altyapı çalışmaları devam ediyor. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapanlara devlet belirli sürede alım garantisi veriyor. 13,3 dolar cent alım garantisi diğer yerli üretim teşvikleri ile birlikte 20 dolar centi aşabiliyor. Bu sektörün önünü açmak için iyi bir teşvik. Şu anda 130 projenin kabülü yapıldı ve 54 MW devreye girdi” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler