1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO: Petrol düşse bile aramalar sürecek

TPAO: Petrol düşse bile aramalar sürecek

Enerji Günlüğü - TPAO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Şişman, fiyatlar düşse de arama petrol arama çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.Besim...

TPAO: Petrol düşse bile aramalar sürecek

Enerji Günlüğü - TPAO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Şişman, fiyatlar düşse de arama petrol arama çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Besim Şişman, Shell ile TP'nin Karadeniz'de derin deniz petrol sondaj kuyusu açma çalışmalarıyla ilgili düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı. TP olarak denizlerde agressif bir çalışma yürüttüklerini belirten Şişman, "Şile 1, bizim kazacağımız 7. derin deniz arama sondaj kuyusu. Büyük bir alan var. Burayı test edebilmek için çok sayıda kuyu açmak gerekiyor. Kuzey Denizi 30-35 kuyu kaçıldıktan sonra Kuzey denizi oldu” dedi.

DOĞRU BİLGİLENDİRME ŞART

Petrol arama faaliyetleri hakkında kamuoyunu yanlış bilgilendirmemek gerektiğini vurgulayan Şişman şöyle devam etti:

“Çalışmalarımız 7. kuyu ile birlikte son bulmayacak. Çünkü çok potansiyel var. Bugüne kadar üretilebilir bir rezerv keşfi olamadı. Ama gaz ya da petrol olarak emareler görüldü. Hidrokarbon sistemi var ama henüz rezerv bulamadık. Shell ile işbirliği bizi heyecanlandıran bir işbirliği. TPAO bugüne kadar Akdeniz ve Karadeniz’de büyük dünya şirketleriyle çalıştı. Bu da onun parçalarından biri.”

AÇILAN HER KUYU BİR UMUTTUR

Petrol arama ve üretim projelerinin çok aşamalı olduğunu dile getiren Şişman, “Sondajla başlar, sismikle devam eder, sonra senaryo çizilir” dedi. Senaryo sonunda potansiyel kaynak görünen bölgelerin test edildiğini kaydeden Şişman sondaj yapılmayan bir yerde yorum yapmanın yanlış olacağını vurguladı. “Ama elimiz boş gidecek değiliz” diyen Besim Şişman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonucu bilahare görmüş olacağız. Sondajlar bittikten sonra daha sağlıklı yorumlar yapılabilir. İnşallah Shell ile bu ortak girişimin ardından sağlıklı bilgiler elde ederiz, Karadeniz'den iyi sonuçlar elde ederiz. Boğaz'dan gemiler geçti, kuyu kazacağız, petrol bulacağız. Ama bu, ‘her şey güzel’ anlamına gelmiyor. Her açtığımız kuyu bizim için bir umuttur.”

PETROL DÜŞSE DE ARAMAYA DEVAM

Şu anda petrol fiyatlarının hızla düştüğüne değinen TPAO YK Başkan Verili Besim Şişman “Ancak fiyatlar ne olursa olsun, bizim ülkemizin günlük 700 bin varil petrole ihtiyacı var, bunu elde etmeliyiz. Elimizde yoksa da başka yerlerden bulmalıyız. Biz aramalar konusunda fiyatlardan bağımsız hareket etmek durumundayız. Bunlar ülkemizin ihtiyaçlarına dayalı stratejik faaliyetlerdir. Ancak tabii ki fiyatlara bağlı olarak politikalarımızı belirleriz” diye konuştu. 

Mehmet KARA


TÜRKİYE PETROLLERİ VE SHELL KARADENİZ'DE DERİN DENİZ SONDAJINA BAŞLIYOR

http://enerjigunlugu.net/tp-ve-shell-karadenizde-petrol-sondajina-basliyor_11634.html


YILDIZ: 2014'TE 180 PETROL KUYUSU AÇTIK

Önceki ve Sonraki Haberler