1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Total Türkiye pazarından çıkıyor

Total Türkiye pazarından çıkıyor

Enerji Günlüğü - Fransız enerji şirketi Total, yüksek vergi oranları ve sektörel düzenlemelerin kar marjı üzerinde baskı yaratması nedeniyle Türkiye'den...

Total Türkiye pazarından çıkıyor

Enerji Günlüğü - Fransız enerji şirketi Total, yüksek vergi oranları ve sektörel düzenlemelerin kar marjı üzerinde baskı yaratması nedeniyle Türkiye'den çıkıyor.

Reuters'ın haberine göre, Total Türkiye birimini satmak üzere Societe Generale'i yetkilendirdi.

Avrupa'da akaryakıtın en pahalı olduğu ülkelerden birisi olan Türkiye'de yüzde 60'ı aşan vergi oranları ve sektördeki sert düzenlemeler dağıtım şirketlerinin kârlarını baskıladığı ve alıcı bulmaları halinde diğer yabancı şirketlerin de Türkiye akaryakıt pazarından çıkabileceği ifade ediliyor.

EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayilerinin kâr marjlarını sınırlamak üzere dönem dönem tavan fiyat uygulamasına gitmesi; bayilik sözleşmelerinin 2010 yılından itibaren beş yıl ile sınırlanması, 2011 yılından itibaren akaryakıt istasyonlarında finansal ve hizmet promosyonları dışındaki tüm promosyonların yasaklanması gelirler ve kârlar üzerinde baskı oluşturdu.

Özellikle 18 Eylül 2010 tarihinden itibaren bayilik sözleşmelerinin beş yıl ile sınırlanması ve bu sürenin bu yıl içinde dolacak olması, akaryakıt şirketlerinin mevcut bayilerini koruyabilmeleri ya da yeni bayi edinebilmeleri için yüksek tutarlarda bütçeler ayırmalarını gerektiriyor.

EPDK verilerine göre, 80 milyar lira büyüklüğündeki akaryakıt dağıtım sektöründe 70 şirket faaliyet gösteriyor ancak ilk 10 sıradaki şirketin pazar payı yüzde 80'i aşıyor.

ALTINCI SIRADA

Avusturya merkezli OMV'ninsahibi olduğu Petrol Ofisibu yılın ilk iki ayında 761,000 ton satış ve yüzde 25 pazar payı ile akaryakıt sektöründe lider konumda bulunuyor. OPET, yüzde 17'lik pazar payı ile ikinci sırada yer alırken, Total ise yüzde 5 pazar payı ile Shell-Turcas ve BP gibi oyuncuların ardından altıncı sırada yer alıyor.

Total Türkiye'de yaklaşık 440 istasyon ve 10,000 çalışanı ile 1992 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler