1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TAP, Şahdeniz Faz 2 Nihai Yatırım kararını onayladı

TAP, Şahdeniz Faz 2 Nihai Yatırım kararını onayladı

Enerji Günlüğü - Bugün imzalanan Şahdeniz Faz 2 Nihai Yatırım Anlaşmasının ardından bir basın açıklaması yapan TAP, bu anlaşmayla yapılacak olan...

TAP, Şahdeniz Faz 2 Nihai Yatırım kararını onayladı

Enerji Günlüğü - Bugün imzalanan Şahdeniz Faz 2 Nihai Yatırım Anlaşmasının ardından bir basın açıklaması yapan TAP, bu anlaşmayla yapılacak olan yatırım kararını onayladığını belirtti.

Basın açıklamasında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) hissedarları olan SOCAR, Statoil, BP Fluxys, Total, E.ON ve Axpo’nun bugün TAP projesinin ilerlemesi ve inşasına ilişkin Şah Deniz Konsorsiyumu’nun aldığı, Azerbaycan’da Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz 2’nci Faz gaz sahası için nihai yatırım kararını onayladığı bildirildi.

TAP İÇİN ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI

TAP Genel Müdürü Kjetil Tungland konuyla ilgili olarak, “ Bugün ortaklarımız tarafından yapılan açıklama TAP için önemli bir kilometre taşıdır ve projenin ticari ve teknik uygulanabilirliğine duyulan güçlü güvenlerinin göstergesidir. Şimdi odaklandığımız nokta Boru Hattını zamanında ve öngördüğümüz maliyetle inşa edeceğimizden emin olmaktır” dedi.

GÜNEY GAZ KORİDORU’NUN HAYATA GEÇİRİLMESİNDE BİR DİĞER TARİHİ ADIM

Şah Deniz Konsorsiyumu’nun aldığı, Şah Deniz 2’nci Faz gaz sahası için nihai yatırım kararını değerlendiren Tungland, şöyle devam etti: “ Bu karar Güney Gaz Koridoru’nun hayata geçirilmesinde bir diğer tarihi adımdır. Bu yeni gaz nakil hatlarının açılmasıyla TAP ve Şah Deniz Avrupa’ya gaz arzının çeşitliliğini ve güvenliğini sağlayacak ve hattı üzerindeki ülkelerin stratejik önemlerini arttıracak” dedi.

BUGÜN İMZALANAN ANLAŞMALAR

Anlaşmalar Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz II sahasında çıkarılacak doğalgazı Türkiye ve Avrupa'ya taşımak üzere geliştirilen TANAP ve TAP boru hatlarıyla ilgili nihai yatırım anlaşmalarını kapsıyor. Azeri gazının Avrupa ülkelerine taşınmasına imkan verecek rezerv geliştirme ve boru hattı projelerine ilişkin nihai yatırım anlaşmalarının arasında Trans-Anadolu (TANAP) ve Trans-Adriyatik (TAP) boru hatlarına yapılacak 25 milyar dolarlık yatırıma ilişkin belgeler de var.

Önceki ve Sonraki Haberler