1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. STFA Enerya`dan enerjide iddialı hedefler

STFA Enerya`dan enerjide iddialı hedefler

Enerji Günlüğü - STFA Grubu'nun halen doğalgaz dağıtımı ağırlıklı enerji faaliyetlerini çatısı altında bulunduran Enerya, elektrik üretim ve ticaretinde...

STFA Enerya`dan enerjide iddialı hedefler

Enerji Günlüğü - STFA Grubu'nun halen doğalgaz dağıtımı ağırlıklı enerji faaliyetlerini çatısı altında bulunduran Enerya, elektrik üretim ve ticaretinde iddialı hedefler ortaya koydu. İhale süreci başlayan 600 MW'lik güneş lisanslarına ortak olarak katılabileceklerini belirten Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun, yeni kapasiteler açıldığında da kendilerinin lisans için başvuru yapacağını söyledi. Uzun, 2018'de enerjide toplam 3 milyar TL'lik ciro hedefleri bulunduğunu açıkladı.

STFA Holding'in enerji faaliyetlerini çatısı altında toplayan Enerya'nın Genel Müdürü Aslan Uzun düzenlediği basın toplantısında, 2003 yılında kurulan ve doğalgaz dağıtım lisanslarına sahip Energaz'ın bünyesinde, Antalya, Konya, Karaman, Konya Ereğlisi, Erzincan, Denizli, Aydın, Aksaray, Çorum, Niğde ve Nevşehir illerinin doğalgaz dağıtım şirketlerinin bulunduğunu hatırlattı. Uzun, bu bölgelerdeki doğalgaz dağıtımını aynı isimde Enerya markasıyla, tek çatı altında birleştireceğini açıkladı.

710 BİN ABONE, 1.3 MİLYAR TL CİRO

Türkiye'nin 2. en yaygın doğalgaz dağıtım şirketi olarak bugüne kadar 11 şehirde 430 milyon TL'lik yatırımla 6500 km'lik dağıtım ağı kurduklarını aktaran Uzun, "2013 yılsonu itibarıyla bulunduğumuz illerde nüfusun ortalama yüzde 85'ine hizmet götürerek 710 bin aboneye ve 1,3 milyar TL'lik ciroya ulaştık" dedi.

BU YIL 100 BİN YENİ ABONE

Doğalgaz dağıtımında, 2014 yılı altyapı ve diğer çalışmalar için 70 milyon TL ayırdıklarını belirten Uzun, bu alandaki yatırımların her yıl devam edeceğini anlattı. Uzun bu yatırımlarla, bu yılın sonuna kadar 100 bin yeni aboneye ulaşmayı ve 2.6 milyar metreküp gaz satışı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

GAZIN YÜZDE 70'İNİ KENDİSİ TEDARİK EDECEK

Halen yılda 2.3 milyar metreküplük gaz ticareti hacminin yarısını kendilerinin karşıladığını anlatan Aslan Uzun, "2018 yılında doğalgaz kullanım hacmimizin yüzde 70'ini kendimiz karşılayacağız. Kullanacağımız ve dağıtacağımız gazı toptancılarla yapacağımız anlaşmalar ve ithalat yolu ile doğrudan temin edeceğiz" dedi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ VE TİCARETİNE GİRİYOR

Enerya'nın doğalgazın yanı sıra, elektrik ticaretine de girmeyi planladığını aktaran Aslan Uzun, şöyle dedi:

"Dağıtım çalışmalarımızın yanı sıra elektrik üretiminde de yer alacağız. Elektrik üretiminde öncelikli yatırım alanımız yenilenebilir enerji projeleri olacak. Enerya markamız altında ‘daha temiz, daha akılcı ve daha kolay' felsefesiyle hizmet kalitemizi iyileştirerek daha müşteri odaklı bir şirket olacağız."

RÜZGAR VE GÜNEŞE ÖNCELİK

Aslan Uzun, 2015-2016 yılında üretime geçecek toplam 168 MW kapasiteli Havza ve Evrencik'teki yeni rüzgar enerjisi projelerine 300 milyon TL kaynak ayırdıkları bilgisini verdi. Güneş enerjisinde lisanslı ve lisanssız anahtar teslim projeler hayata geçirmek üzere çalışmalarını hazırladıklarını aktaran Aslan Uzun, "Öncelikle güneş enerjisinde lisans alan firmaların projelerinde ortak yatırımcı olacağız" diye konuştu.

GÜNEŞTE LİSANS İÇİN BAŞVURACAK

Türkiye'nin güneş enerji potansiyelinin halen lisans bekleyen 600 MW'nin çok üzerinde olduğuna işaret eden Aslan Uzun, "Güneş enerji yatırım maliyetleri ciddi oranda azalmıştır, dolayısıyla bu büyüyen yenilenebilir enerji alanında Enerya önemli bir yatırımcı olarak yerini alacaktır. Enerya, STFA'nın tecrübesinden de yararlanarak diğer yatırımcılara da anahtar teslim güneş enerji projelerini teslime de hazır durumdadır" dedi. Uzun ayrıca MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde güneş enerjisi projelerine ilişkin ihalelerde iddialı olduklarını ve bu yatırımlara büyük önem verdiklerini de sözlerine ekledi.

2018'DE 3 MİLYAR TL CİRO HEDEFİ

Aslan Uzun, enerya olarak özellikle yenilenebilir enerji üretiminde Türkiye ve MENA Bölgesi'nin en çok bilinen markalarından biri olmayı hedeflediklerinin altını çizdi ve şunları söyledi:

"Türkiye'de enerji dağıtımında ise ilk 3 oyuncudan biri olmak üzere yola çıkıyoruz. Elektrik ve doğalgaz ticaretinin yüzde 5'ini yöneteceğiz. Elektrik ticaretinde satacağımız elektriğin yüzde 30'unu yenilenebilir kaynaklardan, yüzde 70'ini de gaz ticareti yaptığımız termik kaynaklardan tedarik edeceğiz. 2018 yılsonuna kadar yıllık 3 milyar TL ciro seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler