Enerji Günlüğü - Gaziantep'te fotovoltaik modüller üreten SolarTürk'ün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk, güneş hücresi (cell) üretimine yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi. Özberk, "Türkiye'nin güneşi enerjimiz olsun" dedi.
SolarTürk, Gaziantep'te fotovoltaik (PV) modüller üreten yerli sermayeli bir firma. Şirket, yurt içi satışlardan çok en azından şimdilik daha çok ihracata çalışıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk, SolarTürk'ün faaliyetleri, hedefleri, sektörün sorunları ve çözüm önerileri konusundaki sorularımızı cevapladı:
Tesisleri ne zaman kurdunuz? Kurulu kapasiteniz ne kadar?
Biz SolarTürk PV modül üretim tesislerimizi 2013 yılında işletmeye aldık. Gaziantep'teki tesislerimizin PV modül üretim kapasitesi 65 MW civarında.
Türkiye'de güneş kurulumları yavaş, sizin satışlar nasıl gidiyor?
Halen yurt içi satışımız 5 MW civarında. 2014 yılının başlarında dünyadaki solar enerji sektörünün önemli bir firmasıyla 42 MW'lik satış antlaşması yapılarak yurt dışı satışlara başladık. Bugüne kadar Almanya'ya 8 MW, ABD'ye 2 MW ihracat gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar 20-25 MW ihracat yapmış olacağız. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracatımız var. Birleşmiş Milletler programı çerçevesinde bu bölgedeki ülkelerin su ihtiyacı, okullarının ve sağlık merkezlerinin enerji ihtiyaçları için komple PV sistemlerin ihracatını yapıyoruz.
Bu ihracattan elde ettiğiniz gelir?
Bu yılki ihracat geliri hedefimiz 30 milyon dolar. 2015 yılında 140 MW PV modül üretim kapasitesine ulaşarak 60 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmayı öngörüyoruz.
Yurt içi satışlardaki beklentiniz nedir?
İlgili yönetmelik çıkana kadar sektör yavaş ilerledi. Ekim 2013'de yönetmeliğin çıkmasıyla SolarTurk olarak yükselişe geçtik. Aldığımız projelerin bir kısmının kurulumunu bitirdik, bir kısmını yakın zamanda devreye alacağız. 2014-15 yıllarında bu yükselişimizin ivmesini daha da artıracağımıza inanıyoruz.
Yabancı ortaklıklara sıcak bakıyor musunuz?
Bu yönde çok talep alıyoruz. Dünyanın ilk 10 büyüğü arasındaki iki Çinli solar firmasıyla kapasite artırımı ve ortaklık teklifleri üzerinde konuşuyoruz. Dubaili bir finas kuruluşu, üretim ortaklığı ve kurulacak büyük ölçekli GES yatırımlarına finans desteği öneriyor. Kanadalı bir sigorta fonu şirketinden de işbirliği teklifi aldık. GES yatırımlarına finans desteği vermek istiyorlar. Türki Cumhuriyetler'den, kendi ülkelerinde ortak PV modül üretim tesisi kurma teklifleri alıyoruz. Hizmet ve kalite prensiplerimize uygun, teknoloji transferi ve kapasite artırımı içeren yurt dışı ortaklıklara sıcak bakıyoruz.
Yerli üretime yeterli devlet desteği var mı?
Uzakdoğu şirketlerinin aşırı devlet teşvikleri neticesinde dünya solar PV piyasasının yüzde 80'ine sahip olması pekçok ülkedeki PV modül üreticilerini zora soktu. Avrupalılar da buna karşılık onlardan gelen ürünlere kota koyarken, bizde tam anlamıyla kontrolsüz yatırım süreci yaşanıyor. Her ülkenin kendi sanayisini, sanayicisini, vatandaşını korumak için gerekli önlemleri almalı. Tabii Türkiye de...
Sistem kurdurtacak vatandaş nelere dikkat etmeli?
Özellikle bazı Uzakdoğu menşeli PV modül üreticilerinin geleceğinin ne olacağı şüpheli. Kalitesiz malzemelerin ileride yaşatabileceği sıkıntılara karşı ne tür önlemler alınacağı da hâlâ belirsiz. İthal ürünler muhakkak sıkı kontrolle yurda sokulmalı, vatandaş bilinçlendirilmeli. Ürün alacağı firma uzun vadede ayakta kalacak mı, sorun çıktığında kime gidecek, iyi düşünmeli. Ürünler ileride çıkabilecek sorunlara karşı nasıl bir garanti kapsamında, ona iyi bakılmalı. Yoksa ucuz olsun mantığıyla yatırımlar yapılırsa, korkarım ki ülkemiz ileride güneş paneli hurdalığına döner.
Üretimdeki yerlilik oranınınız nedir?
Ülkemizde yeni oluşan solar enerji sektöründe bazı ürünlerin üretilmesi için ülkemizdeki kapasitenin belirli bir noktaya taşınması lazım. Bugün itibarıyla hücre hariç, PV modülün yüzde 50'si yerli kaynaklarla karşılanıyor. 2015 yılında bu oranın yüzde 70-80 lere ulaşacağını düşünüyorum.
Hücre hariç dediniz, onda ne olacak?
Bu sektörde en önemli girdi olan CELL (hücre) üretimi için ciddi AR-GE çalışması ve desteğe ihtiyaç var. TUBİTAK MİLGES projesi ile kısa bir zamanda ülkemizde hücre üretiminin başlayacağına inanıyorum. SolarTürk olarak biz de ülkemizde CELL üretimi için fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yatırıma başlama kararındayız. Ayrıca solar sektöründe kullanılan hammaddelerin ve yan sanayinin gelişimine her türlü katkıyı sunmaya çalışıyoruz. Bilgi birikimimizi tüm yatırımcıların kullanımına sunarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktan mutlu oluruz.
Güneşin Türkiye için önemini biraz anlatır mısınz?
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için her türlü yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması gerekiyor. Güneş bunların başında geliyor ve kurulumdan sonra işletme masrafı da yok denecek kadar az. Güneş enerjisinin daha yaygın kullanılması için tüm sivil toplum örgütlerine, kamuya, özel sektöre ve bürokrasiye önemli görevler düşüyor. Solarturk olarak bu sektörün gelişimine, tanıtımına her türlü katkıyı sunuyoruz. Amacımız, ülkemizde üstün solar ürünlerinin geliştirilmesini, üretilmesini sağlamak. Türkiye'nin bu alanda gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatacağına inanarak yolumuza devam ediyoruz. Biz SolarTürk olarak diyoruz ki (Türkiye'nin güneşi enerjimiz olsun!)
Mehmet KARA
OSMAN ÖZBERK’TEN YERLİ GÜNEŞ SANAYİİNİ KORUMAK İÇİN ÖNERİLER
- İhtisas gümrüğü kurulmalı
- Solar paneller TSE tarafından kontrol edilmeli
- Kamu ihalelerinde yerli ürüne öncelik verilmeli
- Yerli yenilenebilir enerji yatırımlarına AR-GE desteği sunulmalı
- Lisanssız üretimde izin süreçleri kolaşlaştırılmalı
- Lisanssız yatırımlarda KDV oranları indirilmeli
- Kamu bankaları bu alandaki yatırımları desteklemeli