1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Şimşek: Kangal Santrali, en sevindirici özelleştirme

Şimşek: Kangal Santrali, en sevindirici özelleştirme

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kangal Termik Santrali'nin Konya Şeker ve Siyah Kalem Ortaklığına devredilmesini "en sevindirici özelleştirme"...

Şimşek: Kangal Santrali, en sevindirici özelleştirme

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kangal Termik Santrali'nin Konya Şeker ve Siyah Kalem Ortaklığına devredilmesini "en sevindirici özelleştirme" olarak niteledi. Nedeni ise sermayeyi tabana yayması. 

Kangal Termik Santrali'nin devriyle ilgili olarak Ankara Rixos Otel'de bir tören düzenlendi. Devir sözleşmesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk'un da katıldığı törende imzalandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu ana kadar enerji alanında yapılan özel sektöre devir teslim törenleri içerisinde kendisini en mutlu edenin bu tören olduğunu söyledi. Şimşek, bunun nedenini sermayenin en fazla tabana yayıldığı özelleştirmenin Kangal Termik Santrali özelleştirmesi olmasına bağladı.

Şimşek, Konya Şeker'in, Kangal Termik Santralinin kapasitesini artıracağını inandığını belirterek, "Bu, Türkiye'nin en temel yapısal sorunlarından birinin çözümü için önemli bir adım" dedi. Şimşek, özel sektörün enerji yatırımlarına girmesi ve kapasiteleri artırmaları halinde Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığınının aynı oranda azalacağını söyledi.

Hükümet olarak yatırım iklimini iyileştirmeye, öngörülebilirliği arttırmaya, finansal yükü de aşağıya çekmeye çalıştıklarını belirten Şimşek, bu stratejinin önemli bir unsurunun özelleştirmeler olduğunu söyledi. Özelleştirmelerin ülkedeki rekabet ortamını artırdığını, bunun olmadığı yerde verimliliğin olmayacağını ve ortamın statükoculara kalacağını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Eğer biz yeni enerji kaynağı bulmasak dahi, bu rekabet şartlarını oluşturursak, kurumların kapasitesini, kalitesini artırırsak, Türkiye katma değer zirvesinde yukarı çıkar, enerji de çok anlamlı bir girdi olmaz. Bunun yolu da rekabetçi olmak, inovasyona yatırım yapmak ve eğitime ağırlık vermektir. Türkiye altyapıda açığını gidermiştir. Eğitime yatırım yapmaktadır. Kurumların kapasitesini ve kalitesini yükseltmektedir. Özelleştirme bu süreçte önemli bir yapısal reformdur. Son dönemde özelleştirmelere dışarıdan ilgi kısıtlı ama bizim şirketler buraları alıp verimliliği yükselttikçe dışarıdan ortaklık alanında ilgi çok daha fazla olacaktır."

Önceki ve Sonraki Haberler