1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Samsun`un organik atıkları elektriğe dönüşecek

Samsun`un organik atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü – Samsun Avdan Enerji, Samsun'da organik atıklardan gübre ve biyogazdan elektrik üretecek.Samsun Avdan Enerji Üretim ve Ticaret A. Ş. tarafından...

Samsun`un organik atıkları elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü – Samsun Avdan Enerji, Samsun'da organik atıklardan gübre ve biyogazdan elektrik üretecek.

Samsun Avdan Enerji Üretim ve Ticaret A. Ş. tarafından Samsun İli İlkadım İlçesi Avdan Mevkiinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca Samsun İli İlkadım İlçesi Avdan Mahallesi mevkiinde işlenen Katı Atık Düzenli Depolama Alanı Sahası içinde mevcut santralin kapasitesi 6160 kWm (6,16 MWm)’dan 7.2 MWe'e çıkartılarak, organik atıkların anaerobik ortamda çürütülerek biyogaz eldesi ve oluşacak gazın elektrik santralinde yakılması ile elektrik üretimi ve bakiye yan üründen de gübre üretimi yapılacak.

Bedeli 950 bin TL olarak belirlenen bu proje ile özellikle Büyükşehir sınırları içerisinde çevre sorunu teşkil eden organik atıkların en uygun şekilde toplatılarak geri kazanımı suretiyle ekonomiye önemli katkı getireceği gibi çevre kirliliğine neden olan bu tip atıklarında azaltılması sağlanacak.

Tesiste 35770 ton/yıl organik atık kullanılarak 5365500 m3/yıl (14700 m3/gün) biyogaz üretilecek.Tesiste organik atıkların işlenmesi sonucu 36700 ton/yıl kompost gübre, 65243 ton/yıl sıvı gübre elde edilecek.

Tesiste bulunan 5 adet gaz motorunun toplam kapasitesi 6 MWe olup 48.240.000 kw saat/yıl dır. Kapasite artışı ile toplam 6 adet gaz motorunun ısıl gücü 7.2 MWe olacak.

PROJE İLE İLGİLİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Samsun Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler