1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Saldanlı: Yatağan ve Çatalağzı modernize edilecek

Saldanlı: Yatağan ve Çatalağzı modernize edilecek

Enerji Günlüğü - Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Yatağan ve Çatalağzı termik santrallerinin modernize edileceğini, yenilenebilir...

Saldanlı: Yatağan ve Çatalağzı modernize edilecek

Enerji Günlüğü - Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Yatağan ve Çatalağzı termik santrallerinin modernize edileceğini, yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlarının da süreceğini söyledi.

Yatağan ve Çatalağzı termik santrallerini geçtiğimiz günlerde devralarak mevcut kurulu gücünü ikiye katlayan Bereket Enerji Grubu'nun geleceğe yönelik projeksiyonunu Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı’ya sorduk:

Yatağan ve Çatalağzı’nı bünyenize kattınız, nedir son durum?

Özelleştirme ihalelerinden aldıklarımızla birlikte kurulu gücümüz 2 bin MW oldu. Bunun 1000 MW'sini yenilenebilir kaynaklara dayalı kapasite oluşturuyor. Yaklaşık 1000 MW'si de termik santrallerin payı. Bunlar 630 MW'lik Yatağan Santrali ile 300 MW'lik Çatalağzı Termik Santrali.

Kapasiteniz bir anda ikiye katlandı, projeksiyonunuz değişti mi?

2015 yılı içinde öncelikle yeni aldıklarımızı şöyle bir hazmedeceğiz. Daha sonra yeni yatırımlarımız için hazırlıklarımız sürecek. Biz grup olarak yenilenebilir enerjiye dayalı üretim yatırımlarına devam edeceğiz. Özellikle güneş ve rüzgâr alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kurulu gücünüz AYDEM ve Gediz’de dağıtacağınız, satacağınız elektriğin ne kadarını karşılıyor?

Bugün itibariyle Ege Bölgesi'nde 4.3 milyon müşterimiz var. Beş ili kapsayan Aydem ve Gediz dağıtım bölgelerinde yılda takriben 22 milyar kWh elektrik dağıtıyoruz. Yeni devraldığımız santrallerle birlikte toplam 10 milyar kWh civarında bir yıllık elektrik üretim kapasitemiz var. Yani iki bölgede dağıttığımız ya da sattığımız elektriğin yaklaşık yarısını elde edebilecek bir kapasiteye ulaştık.

Çatalağzı ve Yatağan'daki yeni hedefleriniz?

Önümüzdeki dönemde bir yandan yeni santral yatırımlarına hazırlanırken, esas olarak yeni devraldığımız termik santrallerde iyileştirme ve revizyon yönünde çalışmalarımız olacak. Çatalağzı ve Yatağan'daki tesislerde hem çevreye uyumla ilgili yatırımları tamamlayacağız hem de emre amadelikte yukarıya doğru bir atılım yapacağız. Termik santrallerde emre amadeliği, yani yıllık çalışma süresini yüzde 80'e yükselteceğiz. Şu anda bu oran yüzde 58 düzeyinde.

Bu iki tesisin verimlilik düzeyleri nasıl?

Verimliliği de yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Örneğin Yatağan Santrali'nde elektrik üretimini aynı miktarda yakıtla, 35 MW'lik ilave kapasiteye karşılık gelecek ölçüde artıracağız. Böylece 630 yerine 665 MW'lik kurulu güce ulaşacağız.

Bunu nasıl sağlayacaksınız?

Santrali kömürle beslemeye yarayan bantları çalıştıran elektrik motorları değişecek. Bu bantların hız kontrolü mümkün hale gelecek. En verimli yanmanın ne şekilde olacağını bulup bunu sağlayacak uygun otomasyon yatırımları da yapacağız. Santralin ne kadarlık bir verimle çalıştığı her an kontrol altında tutulacak. Santrale girecek kömür kalitesini anlık olarak ölçecek sistemler kurulacak. Şu anda bu günde bir kez elden numune alınarak ölçülüyor.

Kapasite artışı ya da sıfırdan yeni santral kurulumu seçenekleri gündeminizde mi?

Kapasite artışı yatırımları da yapılacak. Hedef daha yüksek verimli, daha yeni teknolojiye dayalı tesisler. Ancak bunlar henüz hazırlık safhasında. Bir yıl içinde ayrıntılı programı ortaya koyup, bu konudaki fiili adımları da atmaya başlamış olacağız.

Kendi geliştirdiğiniz kömür santrali projesi de vardı, o ne durumda?

Çankırı'da bir kömür yatırımımız var. Çatalağzı ve Yatağan santrallerinin devralınmasıyla birlikte onu bir müddetliğine askıya aldık.

Santrallere ithal kömür alımı düşünüyor musunuz?

Önceliğimiz hem Çatalağzı hem de Yatağan santralinde yerel kömürleri kullanmak. Yerli kaynaklarımızı kullanmak birinci tercihimiz. Bu hem ülke hem yerel ekonomi açısından daha doğru geliyor. Ama kapasite kullanımında sıkıntı çıkarsa başka seçeneklere bakabiliriz. Çatalağzı'ndaki kömür üreticisi firmaların verebildikleri kömürü alma niyetindeyiz. Bunu yerel firmalar da biliyor, onlarla temas halindeyiz. Ama Yatağan'da kendimiz kömür üretimine devam edeceğiz.

Güneş enerjisi ekipmanları üretimi de düşünüyordunuz…

Biz Türkiye'de güneş santrali teçhizatının da üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yıllık 150 MW kapasiteli bir güneş paneli fabrikasını devreye soktuk. Şu anda sadece panel üretiyoruz ama yanı sıra, cell (güneş hücresi) ve wafer gibi elemanların yapımını da hedefledik. Cell üretimi için bir Alman firmasıyla sözleşme yaptık. Teknolojiyi alıp Türkiye şartlarına adapte ediyoruz. 2015 yılı içinde fabrikanın kurulumuna başlayacağız. Tahmin ediyorum 2016 başlarında cell üretimimiz başlar.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler