1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı Holding karını artırdı

Sabancı Holding karını artırdı

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding'in konsolide net karı 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 54 arttı.2015 yılının ilk üç ayında Sabancı Holding'in...

Sabancı Holding karını artırdı

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding'in konsolide net karı 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 54 arttı.

2015 yılının ilk üç ayında Sabancı Holding'in konsolide net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artarak 648 milyon TL olarak gerçekleşti.

2015 yılının ilk üç ayında Sabancı Holding’in konsolide gelirleri, 6 milyar 725 milyon TL olarak gerçekleşti.

Sabancı Holding’in toplam varlıkları 31 Mart 2015 itibari ile 245 milyar 610 milyon TL’ye, toplam konsolide özkaynağı ise 19,5 milyar TL’ye yükseldi.

ENERJİSA GÜÇLÜ BİR ÇEYREK GEÇİRDİ

2015 yılının ilk üç aylık sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, enerji alanındaki faaliyetlerine de değinerek, “Oldukça kurak geçen 2014 yılı sonrasında 2015 yılının ilk ayları hidroelektrik santralleri için oldukça verimli olmuştur. Hidroelektrik santrallerin yüksek üretimi sebebiyle gerçekleşen elektrik fiyatlarındaki düşüş, ticari optimizasyon faaliyetleri sayesinde Enerjisa’yı olumsuz etkilememiştir. Diğer yandan, dağıtım ve perakende faaliyetlerindeki verimlilik artışları, şirket performansına olumlu etki yapmıştır. 2015 yılı ilk üç ayında Enerjisa, 289 milyon TL net kar kaydetmiştir” dedi.

ÇİMENTO ŞİRKETLERİ KARLILIKLARINI KORUYOR

2015’in ilk üç ayında hava koşulları geçen yılın aynı dönemine göre daha olumsuz olsa da çimento talebinin canlı kaldığına dikkat çeken Kurtul, "Bu dönemde çimento şirketlerimizin toplam net karları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artmıştır. Afyon’da bulunan çimento fabrikamızın, 1,3 milyon ton klinker kapasitesine sahip ve modern teknolojilerle donatılmış olarak şehir dışında yeniden kurulması için 165 milyon ABD doları yatırım yapılacaktır.” dedi.

AKBANK, CARREFOURSA VE AVİVASA GÜÇLENİYOR

Kurtul,Akbank'ın aktiflerini geçen yılsonuna kıyasla yüzde 7 artırarak büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Carrefoursa ile ilgili olarak da 2015’in ilk üç ayında 113 milyon TL net kar elde ettiklerini ve ilk çeyrekte portföylerine 81 mağaza daha eklediklerini belirterek, bu yılın sonunda ciroyu yüzde 30 arttırarak 4 milyar TL'ye ulaşmayı, 200 mağaza açmayı hedeflediklerini söyledi.

Bireysel emeklilik şirketi Avivasa'nın da karlılığını artırmaya devam ettiğini ifade eden Kurtul, “Hızla büyüyen bireysel emeklilik sektörünün öncü şirketlerinden Avivasa, fon büyüklüğünü yılın ilk üç ayı sonunda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artırmış ve 7,6 Milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmıştır. Şirketin yılın ilk üç ayında net karı geçen yılın aynı dönemde yüzde 35 yükselmiştir.” dedi.

BRİSA VE KORDSA GLOBAL SATIŞLARINI ARTTIRDI

Lastik üretim şirketi Brisa'nın yurt içi otomotiv satışlarını yüzde 50, orijinal ekipman satışlarını yüzde 23 oranında arttırdığını belirten Kurtul, Brisa’nın ilk çeyrek satış gelirleri 389 milyon lira, net dönem kârı da 28 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.

Kurtul, Kordsa Global'ın Ocak ayında 100 milyon ABD doları yatırımla Endonezya’da ikinci lastik kord bezi ve polyester iplik fabrikasını hizmete açtığını hatırlatarak, Kordsa Global’in 2015 ilk çeyreğinde net satışlarının 411 milyon lira olduğunu belirtti.

Kurtul açıklamasını, 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle, Sasa hisselerinin satışını tamamladıklarını belirterek tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler