1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı enerjide MW`ye değil karlılığa bakacak

Sabancı enerjide MW`ye değil karlılığa bakacak

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, enerji alanında megavat (MW) bazlı büyüme yerine, kârlı ve verimliliğe odaklı...

Sabancı enerjide MW`ye değil karlılığa bakacak

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, enerji alanında megavat (MW) bazlı büyüme yerine, kârlı ve verimliliğe odaklı bir büyüme hedeflediklerini açıkladı.

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen ve Enerjisa CEO'su Yetik Kadri Mert, İstanbul'da düzenledikleri basın sohbet toplantısında enerji sektörü ve grubun bu alandaki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Türkiye'nin en stratejik sektörleri arasında gördükleri enerjinin, Holding için de en büyük ikinci iş kolu niteliği kazanmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

YATIRIMLARIN 6'DA BİRİ SABANCI'DAN

Mehmet Göçmen, Türkiye'de 2005 yılından bu yana enerjiye yapılan 64 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 11 milyar dolarlık kısmının Sabancı Topluluğu tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. Göçmen, Enerjisa'nın kendini sektörde öncü ve lider bir oyuncu olarak konumlandırdığını belirterek "2017'nin ikinci çeyreği ile birlikte Enerjisa'yı halka arza etmeye de hazır hale geliriz" dedi.

MW BAZLI BİR BÜYÜME HEDEFİ YOK

Mehmet Göçmen, Sabancı Holding olarak yeni dönemde enerji alanında megavat (MW) bazlı bir büyüme yerine kârlı ve verimli büyümeye ve yüksek teknoloji yatırımlarına odaklanacaklarını söyledi. Göçmen, "Stratejimiz; piyasa, arz-talep dengesi, makroekonomik faktörler gibi tüm parametreleri dikkate alarak rasyonel yatırım yapmak. Uzaktan okuma yatırımları çok önemli. Yeni teknoloıji yatırımlarıyla hem şebekeleri uzaktan kontrol hem de sayaçları uzaktan okuma sistemlerini geliştireceğiz" diye konuştu.

ENERJİDE 20 MİLYON KİŞİYE ULAŞIYOR

Enerjisa'nın 2015'te her alanda ciddi bir yol katettiğini belirten Mehmet Göçmen şunları söyledi:

"Enerjisa devredeki rüzgâr, doğalgaz ve hidroelektrik santrallerimizle yaklaşık 2 bin 500 MW kurulu güce sahip. Türkiye'nin en büyük serbest üreticisi. İnşaat halindeki 4 üretim projemiz; Tufanbeyli, Bandırma 2, Doğançay, Yamanlı 2016 ilk çeyreği itibariyle tümüyle faaliyete geçecek. Kurulu kapasitemiz de 3 bin 700 MW'ye ulasacak. Yenilenebilir enerjinin payı da yüze 58'e ulaşacak. Enerjisa işlettiği 3 büyük dağıtım ve satış bölgesi ile 14 ilde 20 milyon kişiye dağıtım hizmeti sunuyor. Tedarik pazarında ise 9 milyon müşterimizle Türkiye elektrik pazarında liderliğimizi koruyoruz."

DEVLET PİYASA OYUNCUSU GİBİ DAVRANSIN

Enerji Bakanlığı ve EPDK tarafından, Türkiye elektrik sektörünün rekabetçi nitelik kazanmasına yönelik atılmış adımları çok önemli bulduklarını ve dünyadaki diğer örneklerle karşılaştırıldığında EPDK öncülüğünde Türkiye bu dönemde çok başarılı regülasyon uygulamalarının hayata geçirildiğini belirten Göçmen "Önümüzdeki dönemde de bu yaklaşımın devam edeceğine olan inancımız tam. Daha verimli, liberal ve şeffaf bir piyasaya mutlaka işlerlik kazandırılmalı, regülasyonlarda öngörülebilirlik güçlendirilmeli. Liberal bir elektrik piyasasının oluşumu yönünde herhangi bir teknik engel yok. Kamu artık bir piyasa oyuncusu gibi davranmalı. EPDK piyasa belirleyici değil denetleyici ve düzenleyici bir rol oynamalı" diye konuştu.

YÜKÜN ÇOĞU MESKEN ABONELERİNİN SIRTINDA

Mevcut elektrik fiyat tarifelerinde sanayi tüketimi lehine çapraz sübvansiyon uygulandığını hatırlatan göçmen bu durumuna son verilmesi gerektiğini söyledi. Göçmen "Çapraz sübvansiyon maliyetleri yansıtan, tam rekabetçi bir elektrik piyasasının oluşumunun önünde önemli bir engel. Serbest tüketici limitinde kademeli azalma halinde tüketimi düşük seviyedeki meskenlerin maliyet yükü giderek artacak. Limitin sıfırlanması ötelenirse mesken tüketicilerinin üzerine yüzde 37'ye varabilecek yük gelecektir. Bu nedenle liberalizasyon süreçleri Türkiye'nin enerji sektörü strateji dokümanındaki takvime uygun şekilde tamamlanmalı" dedi.

2020 YILINA KADAR ARZ SORUNU ÇIKMAZ

Türkiye'de bugün elektrik piyasasında bir arz fazlalığı bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Göçmen gelecek beş yıl içinde de arz-talep dengesizliği sorunu beklemediklerini kaydetti. Kapasite arttırıcı yeni yatırıma ihtiyaç olmadığını savunan Göçmen, bunun yerine yapılmış yatırımlar için kullanınan borçların yönetilebilirliğinin öncelik taşıdığını ifade etti. İletim ve dağıtım yatırımlarının ise mutlaka zamanında gerçekleştirilmesi gereğini vurgulayan Mehmet Göçmen şöyle dedi:

"Türkiye elektrik sektöründe yatırımların sürdürülebilir olması için, sektörün finansal sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması gerekiyor. Sektörde bulunan şirketlerin sermaye yapıları ve bilançoları iyileştirilmeli. Elektrik sektörünün finansman çekebilme kabiliyetinin güçlendirilmesi ve kurumsal yatırımcıların enerji piyasasına güveni ile yatırımcı sayısının artırılması önemli hale geliyor."

LİBERALLEŞMEDE KAMU YARARI VAR

Liberal bir elektrik piyasasının oluşumu yönünde herhangi bir teknik engel bulunmadığına dikkat çeken Göçmen şu ifadeleri kullandı:

"Küresel gelişmeler, Türkiye elektrik sektörünün kendine özgü dinamikleri ile birleştiğinde, sektörün daha verimli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapıya ulaştırılması bir zorunluluktur. Öte yandan vatandaş üzerindeki enerji maliyeti düşürülmelidir. Liberal bir elektrik piyasasında kamu yararı vardır. Sektörün perakende tarafına bakıldığında, son tüketici tarifesinin kamu tarafından belirlendiği yapının yerine, tarifelerin kalktığı ve fiyatların rekabet içerisinde oluştuğu bir yapıya işlerlik kazandırılmalıdır" dedi.

EN BÜYÜK OYUNCU KAYIP-KAÇAK VE İSRAF

Türkiye enerji sektörünün asıl sorunlarından birini “kayıp-kaçak oranının yüksekliği ve verimsizlik" olarak ifade eden Mehmet Göçmen, “Bu iki faktör bir araya geldiğinde en büyük oyuncu bizler değiliz Kayıp kaçak oranı yüzde 25-30'lar düzeyinde" dedi. Kamu şirketi TETAŞ'ın, dağıtım ve perakende şirketlerinin elektrik tedarikinin büyük bir bölümünü karşılamaya devam ettiğini hatırlatan Göçmen “Bu durum ikili anlaşma piyasasının ve rekabetçi bir enerji borsasının gelişimini engellemektedir.Üretim özelleştirmeleri ve özel sektör yatırımları ile önemli bir aşama kaydedilmiş olmakla birlikte, halen toplam üretimin yaklaşık %yüzde 60'ı TETAŞ'ın kontrolündeki santraller ve yenilenebilir enerji destekleme mekanizması portföyü ile kamunun kontrolündedir. Tedarik piyasasının sağlıklı işleyişi için, TETAŞ kontrolündeki üretim birimlerinin arz talep dengeleri ve maliyetler çerçevesinde, optimal çalıştırılmalı ve özel sektör oyuncuları ile aynı kurallara tabi olmalıdır"diye konuştu.

YETİK MERT: ENERJİSA LİBERALİZASYONA HAZIR

Enerjisa CEO'su Yetik Kadri Mert ise Enerjisa'nın yatırımları ve operasyonları ile liberalizasyona hazır olduğunu, bu konuda öncü rollerini koruyacaklarını söyledi. Yetik Kadri Mert, Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun teknolojik enerji çözümleri sunacaklarını belirterek "Büyüyen ve gelişen ekonomimizi destekleyecek, daha verimli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir enerji geleceği için yeni teknolojilerin takip edilmesi ve Türkiye'nin ihityaçlarına uygun çözümlerle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında çabaların artırılması kritik öneme sahip. Enerji verimliliğini, sadece tüketimdeki artış hızını azaltıcı önlemler olarak görmüyoruz. Daha verimli bir enerji geleceği için talebin doğru yönetilebilmesini ve arz-talep dengesinin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya ulaştırılabilmesini sağlayacak yatırımların yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Mehmet KARA


....

Önceki ve Sonraki Haberler