1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı: Elektrikte rekabet oluşamıyor

Sabancı: Elektrikte rekabet oluşamıyor

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, rekabetçi bir elektrik piyasası oluşturulamadığını söyledi. Kurtul, "Elektrik sektörü özel...

Sabancı: Elektrikte rekabet oluşamıyor

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, rekabetçi bir elektrik piyasası oluşturulamadığını söyledi. Kurtul, "Elektrik sektörü özel sektör açısından yatırım cazibesini kaybetmektedir" dedi.

Sabancı Holding, 2015 yılının ilk altı ayına ilişkin konsolide mali verilerini açıkladı. Buna göre Sabancı Holding’in yılın il yarısındaki konsolide net satış tutarı 14 milyar 142 milyon liraya ulaştı. Şirket'in konsolide net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 1 milyar218 milyon TL oldu.

Sabancı Holding’in toplam varlıkları 30 Haziran 2015 itibariyle 250 milyar TL’ye yaklaşırken, toplam konsolide özkaynaklar ise 20 milyar TL‘yi aştı.

KURTUL: ENERJİSA BAŞARILI

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, grubun enerji alanındaki faaliyetlerini değerlendirirken, "Enerjisa, 2015 yılında yüksek hidroelektrik üretimi ve optimizasyon faaliyetlerinin etkisiyle daha başarılı sonuçlar aldı. Dağıtım faaliyetlerinde şebekeye yapmış olduğumuz yatırımlar karlılığımıza katkıda bulunmaktadır. Elektrik perakende işimizdeki yüksek hacim ve artan tahsilatların katkısıyla, Enerjisa’nın operasyonel karlılığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 133 artmıştır" dedi.

ENERJİDE REKABETÇİ ORTAM OLUŞTURULAMIYOR

Enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtul sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Devlet halihazırda üretimin yaklaşık %60’ını kontrol etmekte ve sektörde elektrik fiyatının oluşmasında piyasa arz talep mekanizmasının yerine belirleyici olmaktadır. Serbest tüketici limitinin kaldırılmamış olması tam rekabetçi bir perakende piyasasının oluşumunu engellemektedir. Özetle, devlet hem üretim tarafından fiyatların oluşmasında etkin olurken, hem de perakende tarafında fiyatları belirlemektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü rekabetçi bir piyasa oluşturulamamakta ve elektrik sektörü, özel sektör açısından yatırım cazibesini kaybetmektedir. Önerimiz; serbest rekabetçi bir elektrik piyasasına geçişin sağlanmasıdır."

Önceki ve Sonraki Haberler