1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya`dan Almanya`ya 2 yeni doğalgaz hattı

Rusya`dan Almanya`ya 2 yeni doğalgaz hattı

Enerji Günlüğü - Ankara'nın, Trakya'ya Rus gazı getirecek Türk Akımı projesi inşaatının başlanması için gereken izinleri ne zaman vereceği konuşulurken,...

Rusya`dan Almanya`ya 2 yeni doğalgaz hattı

Enerji Günlüğü - Ankara'nın, Trakya'ya Rus gazı getirecek Türk Akımı projesi inşaatının başlanması için gereken izinleri ne zaman vereceği konuşulurken, Gazprom, Alman E.ON, Avusturyalı OMV ve Shell ile Avrupa'ya Rus doğalgazı taşıyacak iki yeni hat kurulması konusunda anlaştı.

Rus doğalgaz tekeli Gazprom'dan verilen bilgiye göre, Rus şirket, Alman firması E.ON, Hollanda merkezli Shell ve Avusturyalı OMV ile Rus doğalgazının Avrupa’ya tedariki için doğalgaz taşıma kapasitesini geliştirme konusunda uzlaştı.

Bugün, 19. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu sırasında, JSC Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, E.ON SE Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Schäfer, Royal Dutch Shell plc CEO’su Ben van Beurden ile OMV AG İcra Kurulu Üyesi Manfred Leitner, Rus doğalgazının Avrupalı alıcılara doğrudan tedarikine yönelik olarak doğalgaz taşıma altyapısının oluşturulması için taraflar arasında işbirliği sağlanması konusunda bir dizi Mutabakat Zaptı imzaladı.

RUSYA'DAN ALMANYA'YA İKİ YENİ HAT

Mutabakat metinleri, tarafların, Rusya’dan Almanya’ya iki adet doğalgaz boru hattı inşa etme niyetlerini yansıtıyor. Yeni doğalgaz hattının aktarım kapasitesi yılda 55 milyar metreküp düzeyinde olacak.

Taraflar, Avrupa ülkelerinde yerli üretimdeki düşüş ile küresel doğalgaz talebindeki artış göz önünde bulundurulduğunda, çevresel açıdan temiz bu yakıtın Avrupalı alıcılara güvenle tedarik edilebilmesi için altyapının geliştirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Projenin uygulamaya geçirilebilmesi için önümüzdeki günlerde ortak bir şirket kurulacak. Taraflar, yapılan fizibilite çalışmasının sonuçları da dahil olmak üzere Kuzey Akım AG’nin 2012’den bu yana kazandığı olumlu deneyimleri ve yaptığı çalışmaları yeni projeye uyarlamayı planlıyor.

Gazprom CEO'su Aleksey Miller "Gazprom, Kuzey Akım boru hattının faaliyete geçmesinden bu yana, bu ihracat güzergahının uzatılması olasılığını değerlendiriyordu. Şimdi ortaklarımızla beraber bu projenin uygulanmasına başlıyoruz. http://enerjigunlugu.net Rusya’nın kuzeyindeki doğalgaz sahalarını, Avrupa piyasalarıyla birleştiren en kısa güzergah üzerinden bu yeni taşıma altyapısının geliştirilmesi, yeni doğalgaz arz sözleşmeleriyle doğalgaz tedarikinin güvenliği ve güvenilirliğinin artırılmasına katkıda bulunacak" dedi.

E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Schäfer ise "Bu projeyle Gazprom'la başarılı işbirliğimizi genişleterek sürdürmeyi planlıyoruz" dedi. Schäfer'a göre, Kuzey Akım’da edinilen deneyim, doğalgazın Baltık Denizi üzerinden taşınmasının AB enerji ihtiyacının karşılanması için ekonomik, teknik ve çevresel bakımlardan güvenilir bir çözüm olduğunu gösterdi.

Shell yetkilisi Ben van Beurden ise "Doğalgazın Avrupa enerji bileşiminde sahip olduğu önemli rolü sürdürmesi beklendiğinden, bilhassa Avrupa’nın yerli doğalgaz üretimi düşerken, enerji talebinin karşılanması için yeni projeler büyük önem taşıyor" diye konuştu.

OMV İcra Kurulu Üyesi Manfred Leitner de konuya ilişkin olarak şu görüşleri dile getirdi:

"Bu, Orta Avrupa’ya yönelik doğalgaz tedarikinin güvenliğinin önemli ölçüde artırılması yönünde hayati bir adım. Baumgarten’ın doğalgaz ticaret merkezi olarak rolünü de pekiştirecek. Gazprom ile neredeyse elli yıldır süren işbirliğimiz, Avrupa’ya yönelik enerji arz güzergahlarının daha da çeşitlendirilmesine olanak tanıyacak bu girişimin başarısına katkı sağlayacak." 

GAZPROM'DAN OMV'YE MAVİ AKIM BONCUĞU

http://enerjigunlugu.net/gazpromdan-omvye-kuzey-akim-boncugu_14138.html

TÜRK AKIMI BELGELERİ TEMMUZ'A KADAR HAZIRLANACAK

http://enerjigunlugu.net/turk-akimi-belgeleri-temmuza-kadar-hazirlanacak_14127.html

Önceki ve Sonraki Haberler