1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya ve Ukrayna geçici kısmi anlaşma sağladı

Rusya ve Ukrayna geçici kısmi anlaşma sağladı

Enerji Günlüğü - AB Enerji Komiseri Günther Oettinger Ruya ile Ukrayna’nın bu kış Avrupa’ya doğalgaz akışını sağlayacak geçici bir anlaşmaya...

Rusya ve Ukrayna geçici kısmi anlaşma sağladı

Enerji Günlüğü - AB Enerji Komiseri Günther Oettinger Ruya ile Ukrayna’nın bu kış Avrupa’ya doğalgaz akışını sağlayacak geçici bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

AB Enerji Komiseri Günther Oettingerdün akşam Brüksel’de yaptığı açıklamada ön ödeme temelinde bu kışın doğalgaz ihtiyacını karşılamak amacıyla Ukrayna’nın Kasım sonuna kadar 1.45 milyar dolar borcunu ödeyeceğini belirterek, kalan 1.65 milyar dolarlık kısmın da Aralık ayı sonuna kadar ödeneceğini söyledi.

UKRAYNA BORÇ FARKI ÖDEYEBİLİR

Ancak bu borç tutarı metreküp fiyatının 268 dolar olması halinde oluşan tutar. Rusya ise daha yüksek fiyattan toplam borcun 3.1 milyar dolar değil, 5.3 milyar dolar olduğunu iddia ediyor. Bu anlaşmazlık ise halen Stockholm tahkim mahkemesinde görülüyor. Eğer mahkeme Rusya lehine karar verirse Ukrayna kalan farkı da ödemek zorunda kalacak.

MART SONUNA KADAR FİYAT İNDİRME FIRSATI DOĞACAK

İlk ödemenin birkaç gün içinde yapılabileceğini belirten Oettinger, Mart ayının sonuna kadar Ukrayna’nın Rusya’ya doğalgazın metreküp fiyatının 385 dolar veya daha da aşağı olması yönünde bir istemde bulunabilme seçeneği olacağını söyledi.

Oettinger ayrıca AB’nin Ukrayna’nın ödemelerine garanti vermediğini ancak mevcutmali yardım programlarıyla ödemelerin yapılabileceğini söyledi.

YAZ İÇİN BİR ANLAŞMA YOK

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ise yaz dönemi için doğalgaz tedariğinin konuşulmadığını belirtti.Ancak petrol fiyatlarındaki son dönemde yaşanan düşüşler göz önüne alındığında daha düşük bir fiyattan tedarik edilebilir.

Ukrayna EnerjiBakanı Yuriy Prodan ise Ukrayna üzerinden AB’ye doğalgaz akışının güvenli olması gerektiğini belirterek, Ukrayna’nın 4 milyar metreküp doğalgaz alabileceğini söyledi.

UKRAYNA VE RUSYA ANLAŞTI

Önceki ve Sonraki Haberler