1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya ve Arjantin enerji işbirliğini artırıyor

Rusya ve Arjantin enerji işbirliğini artırıyor

Enerji Günlüğü - Rusya ve Arjantin hidroelektrik, nükleer ve fosil yakıtlara ilişkin 5 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.Moskova'da bir araya gelen Rusya...

Rusya ve Arjantin enerji işbirliğini artırıyor

Enerji Günlüğü - Rusya ve Arjantin hidroelektrik, nükleer ve fosil yakıtlara ilişkin 5 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Moskova'da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, 5 milyar dolarlık enerji anlaşmalarına imza attı.

Türkiye'de Mersin Akkuyu Nükleer Santrali inşa etmek için anlaşan Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Arjantin'de de bir nükleer santral inşa edilmesi konusunda da anlaşma imzaladı.

ARJANTİN ENERJİSİNİN % 20'Sİ RUS EKİPMANLARIYLA ÜRETİLİYOR

Rosatom'un Arjantin'deki Atuça Nükleer Santrali'nin 6. enerji ünitesi inşaatı projesine katıldığını anımsatan Putin, "Bu alanda bugün imzalanan anlaşmalar, Arjantin'in, nükleer enerji güvenliğinde en zorlu gereksinimleri karşılayan son nesil Rus teknolojisine erişimini sağlayacak" dedi.

İki ülke arasındaki enerji işbirliğine dikkati çeken Putin, bu ülkede üretilen toplam enerjinin yüzde 20'sinin Rus ekipmanıyla sağlandığı bilgisini paylaştı.

Yine, Rus Vneşekonombank ve İnterrao bankaları ile Arjantin makamları arasında Chiuido Hidroelektrik Santrali finansmanı konusunda protokol imzalandı. Anlaşma yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir finansmanı öngörüyor.

Ayrıca Rusya ve Arjantin arasında, doğalgaz kaynaklarında arama, askeri ve teknolojik işbirliği, tarım, karşılıklı yatırım, uzay, kültür-turizm, karşılıklı istihbarat değişimi gibi alanları kapsayan çok sayıda anlaşma imzalandı.

Putin ve Kirchner'in görüşmesi sırasında heyetler de, Arjantin'in nükleer enerji kurumu Comision Nacional De Energia Atomica ve devlet şirketi INVAP ile Rus TVEL şirketinin nükleer yakıt işbirliğine gitmesini öngören birer memoranduma da imza attı.

Geniş kapsamlı stratejik ortaklık oluşturulmasını öngören ortak bildiriye ilişkin daha önceden Kremlin Danışmanı Yuriy Uşakov ‘bu belgenin iki ülkenin ilişkilerini yeni bir boyuta taşıyacağını’ ifade etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler