1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya, İran’a iki nükleer santral daha yapacak

Rusya, İran’a iki nükleer santral daha yapacak

Enerji Günlüğü - İran’ın Buşehir kentinde 1000 megavat gücündeki ilk nükleer santralini inşa eden Rusya, bölgede iki yeni santral daha yapacak.Moskova...

Rusya, İran’a iki nükleer santral daha yapacak

Enerji Günlüğü - İran’ın Buşehir kentinde 1000 megavat gücündeki ilk nükleer santralini inşa eden Rusya, bölgede iki yeni santral daha yapacak.

Moskova ve Tahran, İran’da nükleer santral inşası ile ilgili hükümetler arası protokol imzaladı. Anlaşmaya göre başlangıçta Buşehir’de 2 yeni nükleer reaktör inşaatı başlayacak, sonra bu kentte yeni yapılacak nükleer santral sayısı 4’e çıkarılacak.

Moskova’da düzenlenen törende Rusya adına Rosatom Başkanı Sergey Kriyenko, İran adına da Atom Enerji Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi anlaşmaya imza koydu. İki ülke 25 Ağustos 1992’de imzalanan ilk anlaşmanın genişletilmesine karar verdi.

Proje inşaatı, nükleer yakıt transferi tamamı ile Uluslar arası Atom Enerji Ajansı’nın denetiminde olacak. Buşehir’de olduğu gibi nükleer silahların yayılmasını önlemeye yönelik rejime de tamamı ile uyulacak.

Rusya, Buşehir’de 1000 megawatt gücünde 1 milyar dolara inşa ettiği ilk nükleer santrali 23 Eylül 2013’de İran’a devretmişti. İki yıl süre Rusya’nın garantörlüğünde faaliyetlerini sürdüren santralde Rus teknik elemanlar görev yapmaya devam ediyor.

İRAN NÜKLEER SORUNU İÇİN BUGÜN TOPLANILACAK

Diğer taraftan İran nükleer sorununun çözümüne yönelik P5+1’in (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya) yeni zirvesi 11 Kasım’da Umman’ın başkenti Maskat’ta yapılması planlanıyor.

Kasım 2013’de Cenevre’de P5+1’in İran’la yaptığı görüşmeye göre Tahran’ın nükleer programının barışçıl olduğunun garantisini veren anlaşmanın Temmuz 2014’e kadar imzalanması gerekiyordu. Daha sonra tarih 24 Kasım 2014 olarak revize edildi.

Geçtiğimiz günlerde Fars haber ajansına konuşan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Akbar Salihi, 11 Kasım’da Moskova’ya bir ziyaret gerçekleştireceğini ve iki yeni nükleer santralin yapımı ile ilgili anlaşmaların imzalanacağını açıklamıştı. Salihi, “Yeni nükleer santrallerin inşası ile ilgili anlaşmayı imzalamak üzere Moskova’ya gidiyorum.” ifadesini kullanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler