1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya ile doğalgaz indirimi anlaşmazlığı

Rusya ile doğalgaz indirimi anlaşmazlığı

Enerji Günlüğü - BOTAŞ'ın Gazprom ile yüzde 10,25'lik doğalgaz indirim anlaşmasını imzalamaktan vazgeçtiği ifade ediliyor.BOTAŞ yetkilileri, Enerji...

Rusya ile doğalgaz indirimi anlaşmazlığı

Enerji Günlüğü - BOTAŞ'ın Gazprom ile yüzde 10,25'lik doğalgaz indirim anlaşmasını imzalamaktan vazgeçtiği ifade ediliyor.

BOTAŞ yetkilileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından 27 Şubat'ta duyurulan Gazprom'un BOTAŞ'a verdiği yüzde 10,25'lik doğalgaz indirim anlaşmasının, taraflar arasında henüz imzalanmadığı bilgisini verdi.

SÜRPRİZ TAVİZ İSTEMLERİ

Rusların, Türk Akımı projesinde Türkiye'den daha önce belirtilmemiş olan bir takım tavizler istemesi ve Türkiye'nin bu tavizlere karşı çıktığını belirten yetkililer, yine de bu anlaşmazlıkların indirim anlaşmasını bozacak bir durum oluşturmadığını ve yakında anlaşmanın imzalanmasını umduklarını ifade ettiler.

Hürriyet gazetesinden Merve Erdil de daha önce yaptığı haberde, Rus enerji şirketi Gazprom'un, doğalgaz satışında uyguladığı petrole endeksli fiyat formülünün tamamı değil, yalnızca bir bölümüne indirim uygulamak istediğini ve bu gelişmenin Türk tarafının son dakikada anlaşmadan vaz geçmesine yol açtığını yazmıştı. Edinilen bilgilere göre, yüzde 10.25 oranındaki indirim, daha önceki indirimlerin aksine doğalgaz fiyat formülünün tamamı değil, yalnızca bir bileşenine uygulanmak isteniyor. Bu da indirimin etkisini azaltıyor.

TÜRKİYE TÜRK AKIMI'NI KOZ OLARAK KULLANIYOR OLABİLİR

Öte yandan, Kommersant'ın Türkiye'den kaynaklara dayandırdığı haberinde, Ankara'nın "liranın değer kaybetmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan yerli doğal gaz şirketlerinin yükünü hafifletmek için 'Türk Akımı' projesini indirim pazarlığında koz olarak kullanıyor olabileceği" belirtildi.

Ayrıca Gazete, Gazprom ve Botaş'ın indirim formülünde anlaşamamış olmasının, 'Türk Akımı' gibi daha büyük çaplı enerji projeleri konusunda da soru işaretleri uyandırdığını yazdı.

Önceki ve Sonraki Haberler