1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya gazı ucuzlatmadı BOTAŞ tahkim davası açtı

Rusya gazı ucuzlatmadı BOTAŞ tahkim davası açtı

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, doğalgaz satın aldığı Rus Gazprom Export şirketi'ne karşı tahkim davası açtı. Davanın nedeni, Rus tarafın, üzerinde anlaşılan...

Rusya gazı ucuzlatmadı BOTAŞ tahkim davası açtı

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, doğalgaz satın aldığı Rus Gazprom Export şirketi'ne karşı tahkim davası açtı. Davanın nedeni, Rus tarafın, üzerinde anlaşılan fiyat indirimi konusundaki zeyilnameleri imzalamaması...  

BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, Gazprom Export ile 15 Aralık 1997 tarihinde imzalanan Mavi Akım Anlaşması ile yılda 16 milyar m3 ve 18 Şubat 1998 tarihinde imzalanan Batı Hattı anlaşmasıyla da 4 milyar m3 olmak üzere, Rusya’dan toplam yılda 20 Milyar m3’lük bir doğal gaz alımı yapıldığı hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, uzun dönemli bu uluslararası anlaşmalar BOTAŞ ve Gazprom Export’a belli periyotlarda anlaşma fiyatını revizyon hakkı tanıyor. Fiyat revizyonu talebini takip eden 6 ay içerisinde taraflar bir mutabakata varamazsa, revizyon talep eden tarafın bu tarihten sonra konuyu tahkime götürme hakkı doğuyor.

Anlaşma kapsamında, BOTAŞ’ın 29 Aralık 2014 tarihinde geçerli olmak üzere Gazprom Export’tan yazılı olarak fiyat revizyonu talep etti. Bu konuya ilişkin olarak taraflar arasında yapılan müzakereler sonucunda BOTAŞ ve Gazprom Export 29 Aralık 2014 tarihinden geçerli olmak üzere anlaşma fiyatının indirilmesi ve indirim oranı üzerinde mutabakata vardı. Bu nedenle de BOTAŞ anlaşma kapsamında 6 aylık sürenin dolduğu 29 Haziran 2015 tarihinde fiyat revizyon talebinin çözümü hususunu tahkime götürmedi.

BOTAŞ'ın açıklamasında, fiyat indirimine ilişkin varılan mutabakata istinaden imzalanması gereken zeyilnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanmadığı belirtildi. Bun zeylnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanması BOTAŞ'ın için iyi niyetli çabalarda bulunduğu ifade edilirken, "Aradan 4 ay geçmesine rağmen konuya ilişkin bir gelişme kaydedilmemesi nedeniyle, BOTAŞ tarafından Gazprom Export 06 Ekim 2015 tarihinde son kez bir yazı ile fiyat revizyonuna ilişkin varılan mutabakat çerçevesinde zeyilnamelerin imzalanması için davet edilmiştir" denildi.

Gazprom Export’tan BOTAŞ’ın göndermiş olduğu bu yazıya da bir cevap alınmadığına işaret edilen açıklamada 'BOTAŞ, anlaşmanın verdiği hak kapsamında konuyu uluslararası tahkime götürme kararı almıştır. Sonuç olarak, BOTAŞ, 29 Aralık 2014 tarihinden geçerli olacak şekilde, Rusya’dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için Tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export’a 26 Ekim 2015 tarihinde yazılı olarak bildirmiş olup, bu aşamadan sonra konu Tahkim Heyetinin kararıyla çözüme kavuşacaktır." 

GAZPROM: TAHKİM SONUÇLANMADAN DA ANLAŞABİLİRİZ 

http://enerjigunlugu.net/gazprom-tahkimden-once-de-cozebiliriz_15750.html

...

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler