1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. PV modülünüz ak mı kara mı?

PV modülünüz ak mı kara mı?

Enerji Günlüğü - Almanya'daki fotovoltaik modül üreticilerinin, "hotspot" nedeniyle arızalanan modülleri garanti kapsamında değiştirmediği ortaya çıktı.Almanya'da...

PV modülünüz ak mı kara mı?

Enerji Günlüğü - Almanya'daki fotovoltaik modül üreticilerinin, "hotspot" nedeniyle arızalanan modülleri garanti kapsamında değiştirmediği ortaya çıktı.

Almanya'da yayınlanan PV Magazine dergisi, ülkedeki solar sistem sahiplerine bir çağrı yaparak, en çok şikayetçi oldukları arızaları bildirmelerini istedi.

Gelen cevaplara göre, en çok şikayet edilen konulardan biri, hotspot kaynaklı modül arızalarının, üretici firmalar tarafından garanti kapsamı dışında tutulması oldu.

Peki Hotspot ne demek? PV modülü oluşturan herhangi bir hücre, aşırı yük, dolu ya da başka bir fiziki darbe sonucu çatlıyor. Çatlak hücre, önündeki ve arkasındaki hücre arasındaki enerji geçişini yapamadığı için modülün o kısmında aşırı ısınma oluşuyor. Hotspot olarak ifade edilen bu durum, modülün performansını düşürüyor.

PV Magazine dergisine gönderilen şikayetler, PV modüllerin hotspot ve cam kırılması gibi nedenlerle arızalanmasının garanti kapsamına girip girmediğinin nasıl kanıtlanacağına dair sözleşmelerde hiç bir ifadenin yer almadığını da ortaya çıkarmış oldu.

Solar yatırımlarında dünyanın önde gelen pazarlarından biri konumundaki Almanya'da ortaya çıkan bu sorunlar, Türkiye gibi gelişen pazarlar için de ders niteliğinde.

Fotovoltaik yatırımcılarının PV modül üreticileriyle muhatap olmasının nedeni de, solar parkı kuran ve üretici ile anlaşma yapan EPC şirketinin çoktan iflas bayrağını çekip ortadan kaybolması...

SÖZLEŞMELERDE EKSİKLİKLER

GES işletmeci için, kurulum aşamasında imzalayacağı sözleşme çok önemli. Hotspotlar, arazi tipi GES’lerin pek çoğunda garanti şartları arasında yer almıyor. Garanti şartları arasında yer alsa bile termal kameralarla yapılan incelemelerde hotspot kaynaklı sıcaklık farkı belirlense bile, modül değişim talepleri çoğu zaman üreticiler tarafından "santralın performansını etkilemez" gibi ifadelerle geri çevriliyor. Bu yüzden GES kurulum sözleşmelerinde kaç adet hotspot'un kabul edilebilir sınır sayılacağının da sözleşmelerde mutlaka yer alması gerektiği görüşü dile getiriliyor.

PV Magazine'in aktardığı, Almanya'daki GES yatırımcılarının yaşadığı hotspot, çatlama ve aşırı ısınma sorunlarına ilişkin örnek vakanın ayrıntıları şöyle:

GES: Megavat ölçeğindeki GES’in bir bölümü 2011 yılında ve kalanı 2012 yılı başında sisteme elektrik vermeye başladı. Modüller, iki tanınmış üretici tarafından tedarik edildi. İşletmecinin ifadelerine göre, her iki üreticinin modüllerinde de sorunlar ortaya çıktı. PV Magazine önce üreticinin biriyle bağlantıya geçti. Bu üreticinin halen 15.000 adet modülü, mevcut GES'lerde çalışır durumda. GES kurulumu yapan EPC firması ise iflas etmiş. İşletmeci, EPC firmasının üretici ile yaptığı sözleşmenin tarafı, daha doğrusu lehdarı olduğunu mahkeme kararıyla tescil ettirmiş.

HATALAR: Bakım vesilesiyle 2014 yılında yapılan denetlemede termografi kamerasıyla 4 modülde hotspot ve 11 modülde aşırı sıcak hücreler ve 8 modülde cam kırılması tespit edildi. Ölçümler sırasında, komşu hücreler arasında 80 dereceye varan sıcaklık farkları tespit edildi. İşletmeci bu hatalar konusunda üretici firmaya tüketici hakları çerçevesinde şikayette bulundu.

SATIŞ SONRASI SERVİS: İşletmecinin şikayeti üzerine üretici firma tarafından kendisine bir form gönderildi. Ancak işletmeci, gönderilen formda, prosedürün nasıl işleyeceğiyle ilgili herhangi bir bilgi bulunmadığını gördü. Elektronik postalar karşı tarafca hiç işleme alınmadı. Nihayet, uzun uğraşlardan sonra üretici düzeltmeyi kabul etti. Sekiz kırık camdan yalnız dördü değiştirildi. Diğerlerinin neden değiştirilmediğine dair bir açıklama getirilmedi. Üretici firma, farklı şartların gerektiği gerekçesiyle hotspot ve aşırı sıcak hücreli modülleri ise değiştirmedi. 2-3 kez talep etmesine rağmen, değişim için gereken bu koşulların neler olduğu sorusuna cevap alamadı.

İŞLETMECİNİN TALEBİ: İşletmecinin isteği, gelecekte bu sorunların yaşanmaması için şikayet ve garanti koşullarıyla ilgili ortak anlaşmaya varmak. İşletmeci, modül üreticisine bununla ilgili taslak gönderdiği halde üretici tarafından şimdiye kadar hiçbir cevap verilmedi, karşı bir taslak da sunulmadı.

...

Önceki ve Sonraki Haberler