1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. PV modülünüz ak mı kara mı? (II)

PV modülünüz ak mı kara mı? (II)

Enerji Günlüğü - Almanya'daki bazı GES işletmecilerinin başı sigortacılarla dertte. Geçmişte kurulumda kullanılan konnektörlerin çıkardığı arızalar...

PV modülünüz ak mı kara mı? (II)

Enerji Günlüğü - Almanya'daki bazı GES işletmecilerinin başı sigortacılarla dertte. Geçmişte kurulumda kullanılan konnektörlerin çıkardığı arızalar sigorta kapsamı dışında tutuldu.

Almanya'daki iki GES işletmecisi, PV Magazine dergisinin "Kara Koyun Ak Koyun” çağrısı üzerine dergi ile bağlantıya geçti. Her iki işletmeci de yangın vakaları ve sigorta teminatının iptal edilmesiyle mücadele ediyor.

Peki bunlar gerçekten garanti kapsamına giriyor mu? Ve taraflar için en iyi çözüm nedir?

Tartışmalar, sigortanın bütün MC-4 konnektör bağlantılı vakaların teminatını iptal etmesiyle başladı. İşletmeciler, bu konudaki arızaları sigorta kapsamına sokabilmek için çözüm istediler. Ancak bunun o kadar da kolay olmadığını gördüler.

Bu arada konektörler ile ilgili ilk yangın vakaları çıkmaya başladı. İşletmecilerin elinde şimdi 2 MW'lık garanti kapsamı dışında modül var.

Sigortacıların teminatı sona erdirmelerinin nedeni konnektörlerin orijinal Multi-Contact konektörler değil, sadece kısmen uyumlu konektörler olması. EPC firmasının iflas etmesi ve ortada bulunmayışı da konuyu iyice karmaşık hale getiriyor.

İşletmeci olaydan sonra ilkbaharda, işletmeye başlamasından 4 yıl sonra kritik noktalardaki konektörlerini değiştirmek için modül üreticisinden konnektör satın almak isterken bir sorunla daha karşılaştı. Modül üreticisi Multi-Contact konektörleri belki isteyerek bulmak istemedi veya bulamadı. Bunun yerine fahiş fiyatlardan adaptör kabloları sundu.

Bundan sonra işletmeciler hukuki yola başvurdu, avukat üretici firmaya garanti kapsamında bir durum olduğunu ifade edip yazı yazdı. Modül üreticisi farklı bir görüşteydi. Modül üreticisi cevabında müşterinin 2011 yıllında orijinal konnektörlü modül satın alabilirdi.

Ancak o tarihte müşteri daha ucuz olan bu versiyonu sipariş etmiş ve biraz daha pahalı olan Multi-Contact'ları tercih etmemişti. Azbuçuk uyumlu konektörleri tercih etmesi halinde, bunların sistemle tam uyumlu olup olmamasından müşteri kendisi sorumlu tutuluyor.

EPC firmasının iflas ettiği için ortada görünmeyişinden dolayı da, o zamanlar EPC firmasının bu konektörlere neden karar verdiğini bilmek zor.

PV MODÜLÜNÜZ AK MI KARA MI? (I) 

http://enerjigunlugu.net/pv-modulunuz-ak-mi-kara-mi_15541.html

...

Önceki ve Sonraki Haberler