1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS’ten 10 numaralı yağa fatura önerisi

PÜİS’ten 10 numaralı yağa fatura önerisi

Enerji Günlüğü – PÜİS, 10 numaralı yağ sorununun köklü çözümü için “Maliye Bakanlığı’nın akaryakıt harici ürünlere ait faturaları gider...

PÜİS’ten 10 numaralı yağa fatura önerisi

Enerji Günlüğü – PÜİS, 10 numaralı yağ sorununun köklü çözümü için “Maliye Bakanlığı’nın akaryakıt harici ürünlere ait faturaları gider olarak kabul etmemesini önerdi.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’nın (PÜİS) Ankara’da 27 Ağustos 2015 tarihinde düzenlediği “Ulusal Bayi Toplantısı” bin 200’ü aşkın akaryakıt ve otogaz bayisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Akaryakıt ve LPG sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, 10 numaralı yağ sorununun Maliye Bakanlığı ve EPDK’nın aldığı tedbirlerle büyük ölçüde çözüme kavuşturulduğunu ifade ederek, bu sorunun köklü çözümü için “Maliye Bakanlığı’nın akaryakıt harici ürünlere ait faturaları gider olarak kabul etmemesi” önerisinde bulundu.

ÖTV’SİZ DENİZCİLİK YAKITLARINA DA VERGİ İADESİ SİSTEMİ GETİRİLMELİ

İmran Okumuş, ÖTV’siz denizcilik yakıtının illegal olarak iç piyasa sürülmesi nedeniyle devleti önemli bir vergi kaybına uğrattığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Jet yakıtı konusunda EPDK'nın daha önce yapmış olduğu düzenlemeler bu konuda yaşanan problemleri önemli ölçüde çözdü. Bu konuda EPDK’ya şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak daha önce jet yakıtında yaşanan olumsuzluklar, halen denizcilik yakıtlarında devam ediyor. Bu uygulama nedeniyle devlet çok ciddi vergi kaybına uğrarken, akaryakıt sektöründe de önemli boyutta haksız rekabete neden oluyor. EPDK'nın tıpkı 10 numaralı yağ ve jet yakıtında olduğu gibi başarılı düzenlemeler yaparak bu konuyu da çözüme kavuşturmasını bekliyoruz. Bunun da yıllardan beri uygulanan vergi iadesi şeklinde olmasını öneriyoruz.”

MALİYETİN ALTINDAKİ FİYATLARLA YAPILAN TÜM SATIŞLAR İLLEGALDİR

Akaryakıt ve LPG piyasasında maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlara dikkat çeken PÜİS Genel Başkanı Okumuş, konuya ilişkin şunları söyledi: “Soruyorum size içinizden herhangi biri istasyonunda TÜPRAŞ çıkışından daha düşük bir fiyatla akaryakıt satabilir mi? “Evet, ben satarım” diyen varsa ben de ona iki tane basit soru sormak isterim. İstasyonunun arkasında petrol kuyun mu var? Ya da TÜPRAŞ'ın ortağı mısın? Bunlar olamayacağına göre, nasıl oluyor da TÜPRAŞ çıkış fiyatından daha düşük fiyatla akaryakıt veya otogaz satabiliyorsun? Belki de asıl sorulması gereken soru şu;“sen akaryakıtı illegal olarak mı alıp satıyorsun?” Burada bulunan tüm bayi dostlarım bilir ki, maliyetin altındaki fiyatla satılan her ürünün vergisi ödenmemiştir ve illegal biçimde alınıp satılmaktadır.”

BAYİ KAR PAYINI KENDİ BELİRLEMELİ

Bayilerin kar payını kendilerinin belirlemesi gerektiğini vurgulayan Okumuş:“Petrol Piyasası Kanunu’nun amaç maddesinde yazılı hükmün de göz önüne alınarak bayi kesiminin kendi kar payını ve satış fiyatını bağımsız olarak belirleyebilmesi için gerekli düzenleme yapılmalıdır” dedi.

SORUMLU MÜDÜR UYGULAMASI KALDIRILMALI

Otogaz istasyonlarında sorumlu müdür uygulamasının bayiye ciddi bir istihdam yükü getirdiğini söyleyen PÜİS Genel Başkanı Okumuş: “Bugüne kadar hiçbir faydasını görmediğimiz, istasyonlarımıza bile uğramayan, sadece ay başlarında bankamatikten maaşlarını çeken, bizler için önemli bir gider kalemi olan sorumlu müdür müessesesinin tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Eğer kamu yetkilileri sorumlu müdür konusunda ısrarcı olacaklarsa,sorumlu müdürlere ait sorumluluğunun dağıtıcılara verilmesi gerekir.”

OTOMASYON SİSTEMİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ DAĞITICILARA AİT

Otomasyon sisteminin bayilere maliyetinin aylık ortalama 1000 lira olduğuna dikkat çeken Okumuş, petrol piyasası mevzuatı uyarınca otomasyon sisteminin yükümlülüğünün dağıtım şirketlerine verildiğini belirterek, bu maliyetlerin dağıtım şirketlerince karşılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler