1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Plastik hammaddesine tebliğ zammı

Plastik hammaddesine tebliğ zammı

Enerji Günlüğü - Plastik hammadde ithalatında yapılan düzenleme ile hammadde fiyatlarında artış yaşanıyor.Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında...

Plastik hammaddesine tebliğ zammı

Enerji Günlüğü - Plastik hammadde ithalatında yapılan düzenleme ile hammadde fiyatlarında artış yaşanıyor.

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği'nde yapılan değişiklik ile Hammadde ithalatında fiziki olarak uygulanması mümkün olmayan bir denetim sisteminin getirilmesi nedeniyle ithal hammaddelerin gümrüklerde takılması nedeniyle hammadde stoğu bulunan bazı şirketler fiyatları yükseltti.

Öncelikle plastik sektörünü, ardından plastiği üretiminde kullanan ambalaj, otomotiv, inşaat, medikal sektörlerini olumsuz yönde etkileyen bu düzenleme ile Gürbulak gümrüğünde takılı kalan tırların İran kapısına kadar uzandığı ve Mersin gümrüğündeki yığılmalar ise artarak devam ettiği ifade ediliyor.

Yeni tebliğe göre ithalatçıların getirdikleri orijinal ürünün, orijinal olduğunu kanıtlaması isteniyor. Sonuç olarak gümrüğe gelen hammaddelerden örnek alınması, akredite bir kuruluş tarafından orijinal olduğunun belgelenmesi ve daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden bu belge ile izin alınması gerekiyor.

Uluslararası akredite kuruluşlar birçok çeşidi barındıran plastik hammaddeleri için böyle bir testin yapılması ve tutarlı sonuç alınmasının mümkün olmayacağını beyan ederken uygunluk belgesi alınsa bile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden iznin alınma sürecinin yaklaşık 30 günü bulacağı belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler