1. YAZARLAR

  2. Selçuk OKTAY

  3. Petrol yeni pazarları da zorluyor
Selçuk OKTAY

Selçuk OKTAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Petrol yeni pazarları da zorluyor

Bugünlerde petrol fiyatlarının etkileri üzerine uluslararası medyada birçok makaleye, bilgiye, yoruma rastlamak mümkün. Wall Street Journal`da çıkan bir makale, düşen petrol fiyatlarının Afrika`nın ekonomik geleceğini önemli düzeyde etkileyebileceğini gösteriyor.

Petrol fiyatlarının düşmesiyle Afrika`nın petrol odaklı büyük ekonomilerinin petrol gelirlerinin milli gelir içerisindeki payı ciddi düzeyde geriledi. Habere göre petrol fiyatları 108 dolar seviyesindeyken Nijerya`nın petrolden elde ettiği gelirlerin milli gelirine oranı yüzde 15,7 olarak gerçekleşti. 10 Aralık itibariyle bu oran yüzde 9,3`e geriledi. Angola için bu gerileme daha büyük. Bahsedilen süreler içinde ülkenin petrol gelirlerinin milli gelir içindeki payı yüzde 56`dan, yüzde 33,1`e geriledi.

Bu veriler petrol fiyatlarının, petrol ihraç eden ülkeleri nasıl bir cendereye soktuğunu göstermesi açısından ilgi çekici değil yalnızca. Türkiye`nin ihracat stratejileri kapsamında bir zamandır uyguladığı pazarların çeşitlenmesi açısından da bu trendi dikkatli okumakta fayda var.

Afrika`nın ekonomik büyüme senaryolarında petrol gibi kaynakların etkin kullanımı ve bunun büyümeye olan etkisi sıklıkla ifade edilen bir durum. Türkiye de bu senaryo üzerine yukarıda bahsedilen ihracat stratejisini şekillendirdi. 2005 yılında Afrika ülkelerine yapılan ihracatın Türkiye`nin toplam ihracatı içindeki payı yüzde 4,9 iken 2013 yılında bu rakam yüzde 10`a yükseldi.

Petrol fiyatlarının belli bir dönem daha bu seviyelerde devam edecek olması, Afrika`nın ekonomilerinde yukarıda bahsi geçen etkilerin sürmesi potansiyeli olduğunu da gösteriyor. Bu kapsamda petrol fiyatlarının Türkiye`nin pazar geliştirme stratejilerini bile etkilemesi olası gözüküyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar