1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrobras küçülmeye devam edecek

Petrobras küçülmeye devam edecek

Enerji Günlüğü - Brezilya devlet enerji şirketi Petrobras, bu yıl varlık satış miktarını artırarak küçülmeye devam edecek.Brezilya'nın devlet yönetimindeki...

Petrobras küçülmeye devam edecek

Enerji Günlüğü - Brezilya devlet enerji şirketi Petrobras, bu yıl varlık satış miktarını artırarak küçülmeye devam edecek.

Brezilya'nın devlet yönetimindeki petrol şirketi Petroleo Brasileiro (Petrobras) yolsuzluk skandalı sonrası küçülme sürecini devam ettiriyor. Şirket tarafından yapılan açıklamada, şirketin 2015 ve 2016 yıllarında borçların azaltılması ve nakit koruması için 13.7 milyar dolara yakın varlık satmasının beklendiği ifade edildi.

Şirket geçen yıl Şubat ayında da beş yıllık sermaye harcama planına göre, toplamda 221 milyar dolar olan varlık satışlarını 5 milyar dolardan 11 milyar dolara çıkardığını açıklamıştı.

Bu yıl planda yapılan yenileme ile varlık satışlarının yüzde 30 oranında olması hedeflendi. Bu oran içinde de doğalgz ve enerji varlıklarının oranı yüzde 40 civarında.

Geçtiğimiz günlerde ABD Adalet Bakanlığı, Brezilya devlet petrol şirketi Petrobras veya çalışanlarının rüşvet dağıtıp dağıtmadıklarını netleştirmek için soruşturma açmıştı. Brezilyalı savcılar şirketin yetkilileri ve ortaklarının yürüttükleri projelerin maliyetlerini milyonlarca dolar şişirerek iktadardaki İşçi Partisi üyelerine ve koalisyon ortaklarına % 3 komisyon verdiklerini iddia ediyor.

Geçtiğimiz hafta da, Brezilya'da savcılık tarafından yapılan açıklamada, devlet yönetimindeki Petroleo Brasileiro'ya rüşvet verdikleri gerekçesi ile Camargo Corrêa, Sanko, Mendes Júnior, OAS SA, Galvão Engenharia ve Engevix şirketlerinden toplam 1.5 milyar dolar tazminat isteneceği ifade edilmişti.

2014 Kasım ayında da şirket, Peru'daki petrol ve doğalgaz varlıklarının tümünü Çinli PetroChina'ya satışını tamamlamış ve bu satıştan 2,2 milyar dolar elde etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler