1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petkim`in etilen fabrikası açıldı

Petkim`in etilen fabrikası açıldı

Enerji Günlüğü - Petkim'in İzmir Aliağa'da 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni Etilen fabrikası açıldı.Petrokimya alanında Türkiye'nin...

Petkim`in etilen fabrikası açıldı

Enerji Günlüğü - Petkim'in İzmir Aliağa'da 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni Etilen fabrikası açıldı.

Petrokimya alanında Türkiye'nin tek hammadde üreticisi olan Petkim, İzmir Aliağa'daki Petkim Yarımadası'nda başlattığı yeni Etilen fabrikasını tamamladı. 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Fabrika, Petkim'in yıllık brüt üretim kapasitesini 3.2 milyon tondan 3.6 milyon tona ulaştırdı.

Petkim yeni Etilen fabrikası törenle hizmete açıldı. Törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

İzmir Aliağa'daki komplekste düzenlenen törende konukları, SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz ve Petkim Petrokimya Holding Genel Müdürü Sadettin Korkut ağırladı.

Tesisin kurdelesini kesen Bakan Işık, Petkim ve SOCAR'ın Türkiye'deki yatırımlarını, Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin ete kemiğe bürünen en güzel eseri olarak nitelendirdi.

SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev de, Ar-Ge çalışmalarına verilen desteğin önemini vurgulayarak "Beş yılı geride bırakan ortak yürüyüşte, Azerbaycan-Türkiye kardeşliğini tarihe altın harflerle kazıyacak yatırımlar başlattık. Bu, bizim için çok büyük gurur kaynağıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedeflerini yakalaması için katkı sağlamaya devam edeceğiz. Türkiye için gereken 100-120 milyar dolarlık yatırımın yüzde 20'sini SOCAR, enerji ve altyapı yatırımlarıyla karşılayacak" dedi.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise hükümetin Ar-Ge yatırımlarına sağladığı destek için teşekkür ederken "Türk sanayisi için okul olma vasfını kurulduğu günden bugüne sürdüren Petkim Ar-Ge Merkezi, ruhsatlandırma işlemleri tamamlandığında yeni binasında yeni bir motivasyon ve artan bir ivme ile çalışmalarını sürdürecek. Hem Petkim'e hem de Türk sanayisine katma değeri yüksek ürünler üretme sürecinin, en önemli halkası olmaya devam edecek.Ar-Ge Merkezimizde ürün ve proses geliştirme, enerji tasarrufu, maliyet düşürme ve çevre faaliyetleri kapsamında yürütülen projelerde kullanılmak üzere güçlü bir cihaz ve ekipman altyapısı bulunuyor" diye konuştu.

Konuşmaların sonunda SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, sağ çıkarıldığı madenden ambulansa alınırken "çizmelerimi çıkarayım, kirlenmesin" diyerek gündeme gelen Somalı maden işçisi Murat Yalçın'ı, "Ölümden döndüğü noktada hepimize ahlak dersi verdi" diyerek kürsüye davet etti. Petkim adına Bakan Fikri Işık'a teşekkür plaketini, şimdi bir Petkim çalışanı olan Murat Yalçın verdi.

SIRADA ARGE MERKEZİ VAR

Törende, 2004 yılında Aliağa Kompleksi'ne taşınan ve tek çatı altında toplanan yeni binasında açılış için gün sayan Ar-Ge Merkezi de Bakan Işık ve basın mensuplarına tanıtıldı. 2014 yılının ikinci çeyreğinde inşasına başlanan ve 6 aydan kısa sürede tamamlanan Ar-Ge Merkezi'ndeki son hazırlıkları izleyen Bakan Işık, faaliyetler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yaklaşık 350 metrekaresi pilot tesis, 850 metrekaresi laboratuvar ve ofislerden oluşan bin 200 metrekarelik merkez, genel müdüre doğrudan bağlı, Ar-Ge ve Kalite Sağlama Grup Müdürlüğü altında faaliyet gösterecek. Merkezde, ağırlıklı kimya ve kimya mühendisliği disiplinlerinden olmak üzere 6'sı doktoralı, 8'i yüksek lisanslı, 20'si lisanslı 34 araştırmacı ve 6 teknisyenle birlikte 40 personel görev yapacak. Ar-Ge Merkezi, ürün ve proses geliştirme, enerji tasarrufu, maliyet düşürme ve çevre faaliyetleri kapsamında güçlü bir cihaz ve ekipman altyapısıyla Türk sanayisine hizmet verecek.

STAR RAFİNERİSİ İNŞAATI İLERLİYOR

Petkim Aliağa Kompleksi'nde konukların bir başka durağı STAR Rafinerisi inşaat sahası oldu. 5.6 milyar Dolar maliyete ulaşması beklenen dev projede son durum incelendi. 2017'de devreye girmesi planlanan STAR Rafinerisi, Türkiye'nin 1984'ten sonra üretime geçecek ilk rafinerisi olma özelliğini taşıyacak.

İnşaatı devam eden Petkim Limanı'nı da ziyaret eden konuklara, 2015 yaz aylarında tamamlanması planlanan proje hakkında bilgi verildi. Petlim Konteyner Terminali, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar Dolar ihracat, 1 trilyon Dolar dış ticaret hedefine ulaşmasına çok önemli katkı sağlayacak. Liman, Türkiye'nin üçüncü büyük ve Ege Denizi'nin ise en büyük limanı olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler