1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Petkim RES`i Alstom kuracak

Petkim RES`i Alstom kuracak

Enerji Günlüğü - Petkim, İzmir Aliağa'da inşa edilecek 51 MW'lik rüzgar santralini 55 milyon Euro bedelle Alstom kuracak.Petkim, SOCAR Türkiye’nin “Petkim...

Petkim RES`i Alstom kuracak

Enerji Günlüğü - Petkim, İzmir Aliağa'da inşa edilecek 51 MW'lik rüzgar santralini 55 milyon Euro bedelle Alstom kuracak.

Petkim, SOCAR Türkiye’nin “Petkim – Value Site 2023” vizyonu doğrultusunda "Rafineri- Petrokimya - Enerji - Lojistik Entegrasyonu" kapsamında gerçekleştireceği Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı için Alstom ile anahtar teslimi bir anlaşma imzaladı.

ALİAĞA'DA İMZA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Petkim Aliağa’da düzenlenen imza törenine SOCAR Türkiye ile Alstom Türkiye’nin üst düzey yöneticileri katılırken imzaları SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Alstom Power Rüzgâr İşkolu Proje Direktörü Laurent Verdier ve Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin attı.

YAVUZ: YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖNEMLİ

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz "Enerji üretimimizi çeşitlendirecek Petkim RES, uzun vadeli yatırım planlarımız sonucunda oluşturmak istediğimiz entegre değer zincirinin önemli bir halkasını temsil ediyor" dedi. SOCAR Türkiye olarak yenilenebilir enerjinin önemine inandıklarını belirten Kenan Yavuz, "Bu inancımızın bir yansıması olarak da Petkim Yarımadası’nda Petkim RES yatırımına imza atıyoruz. Ülkemizin enerji stratejisinin en başında gelen yenilenebilir enerjiye destek konusunda SOCAR Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz" dedi.

BÖLGEYE UYGUN TÜRBİNLER

Alstom Türkiye Ülke Başkanı Adil Tekin de, Petkim Rüzgar Santrali için kullanılacak Alstom ECO100 platformunda yer alan ECO110 türbinlerinin, sahanın rüzgar hızıyla mükemmel bir uyum sağladığını belirtti. Bu uyum sayesinde santralden maksimum verimiin alınabileceğini kaydeden Tekin, "Petkim gibi Türkiye’nin en önemli petrokimya tesisine bu rüzgar türbinlerimizle enerji vereceğimiz için gurur duyuyoruz" dedi.

İLK FAZ 2015'TE DEVREDE

Yaklaşık 55 milyon Euro'luk yatırımla kurulacak, toplam 51 MW’lık kurulu güce sahip Petkim RES, İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’na inşa edilecek ve tesislerin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yer tutacak. Yarımadanın yenilenebilir enerji kaynağı olacak olan Petkim RES’in ilk fazı, 2015 yılında ve ikinci fazı da 2016’da işletmeye alınarak yatırım tamamlanacak.

17 RÜZGAR TÜRBİNİ DİKİLECEK

Santral için her biri 3 MW gücünde Alstom ECO110[1] türbinleri kullanılacak. İki fazda anahtar teslimi olarak inşa edilecek santral için dokuz adet türbin aracılığı ile 27 MW (9 x 3 MW), ikinci fazında ise sekiz adet türbin aracılığı ile 24 MW (8 x 3 MW) güç elde edilecek. Santral tamamlandığında yaklaşık 200 GWh enerji üretebilecek.

ALSTOM 15 YIL BOYUNCA BAKIMI DA YAPACAK

Anahtar teslimi RES Projesi olarak inşa edilecek olan santralin tüm inşaat, tedarik ve mühendislik çalışmalarını yürütecek olan Alstom, ayrıca santrale 15 yıl boyunca servis ve bakım hizmeti de sunacak. Alstom daha önce Petkim Aliağa Kojenerasyon Santrali için buhar türbini temin etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler