1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petkim bir fabrika daha açtı

Petkim bir fabrika daha açtı

Enerji Günlüğü - Petkim Plastik İşleme Ambalaj Fabrikası, 5 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanarak üretime başladı.Petkim yaptığı basın açıklamasıyla,...

Petkim bir fabrika daha açtı

Enerji Günlüğü - Petkim Plastik İşleme Ambalaj Fabrikası, 5 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanarak üretime başladı.

Petkim yaptığı basın açıklamasıyla, Plastik İşleme Ambalaj Fabrikası’nın 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak üretime açıldığını bildirdi.

Fabrika'nın açılışını, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve SOCAR üst düzey yöneticileri yaptı.

HER YIL 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Törenin ev sahipliğini yapan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, PİF-Plastik İşleme Ambalaj Fabrikası'nın, çalışanların özverisiyle rekor denilebilecek bir sürede inşa edilip üretime başladığını belirterek, "22 bağımsız tesisten oluşan Petkim'de her işletme kendi başına bir fabrika. Gerek yeni işletmeler için gerekse mevcut tesislerin kapasite ve verimlilik artışları için sürekli yatırım yapıyoruz. Özelleştirme sonrası Petkim'e 500 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. 2018 yılına kadar da her yıl ortalama 100 milyon dolar yatırım yapmaya devam edeceğiz." dedi.

KAPASİTE ARTIŞI DEVAMEDECEK

2023 yılı için kendilerine yıllık 6 Milyon Ton brüt üretim ve iç pazarda yüzde 40 pazar payı hedefi belirledikleri bilgisini veren Korkut, şöyle devam etti:

"2013 yılında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yaklaşık 125 Milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirdik. Şimdi Etilen ve PTA fabrikalarımızdaki kapasite artışı projelerimiz devam ediyor. 118 milyon dolar da bu yıl kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik yatırım yapıyoruz. Yatırımlar tamamlandığında Etilen Fabrikası'nın yıllık kapasitesi yüzde 13 artışla 580 bin tona çıkarken, PTA Fabrikası'nın yıllık kapasitesi ise %50 artarak 70 bin tondan 105 bin tona yükselecek."

İKİ ÜLKE EMEKDAŞLIĞININ KÜÇÜK BİR NUMUNESİ

Törende bir konuşma yapan Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev de açılışı yapılan fabrikada dalgalanan Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, fabrikanın iki ülke arasındaki emekdaşlığın küçük de olsa bir numunesi olduğunu kaydetti.

SOCAR'ın, Azerbaycan dışındaki en büyük yatırımlarını Türkiye'de yapmasıyla, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkisinin bugüne kadarki en üst noktaya ulaştığına dikkat çeken Bakan Mustafayev, şu görüşleri dile getirdi:

"Tabii ki halklarımız ve ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik münasebetleri ölümsüz liderlerimiz Heydar Aliyev ve Mustafa Kemal Atatürk'ün çektiği eziyetlere dayanıyor. Bugün Azerbaycan ve Türkiye devletinin yöneticilerin emekdaşlığı, dostluk münasebetlerini uğurla davam ettiriyor ve yeni seviyelere yükseltiyor. SOCAR başta olmak üzere binden fazla sayıda Azerbaycan şirketi, çok iyi bir yatırım iklimine sahip olan Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Aynı şekilde 2 bin 500'den fazla Türk şirketi Azerbaycan'da çok önemli yatırımlara imza atıyorlar. Azerbaycan'da faaliyet gösteren şirketlrin yüzde 36'sı Türk şirketleridir. 5.6 Milyar Dolar yatırım bedeline sahip STAR Rafinerisi, Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olarak tarihe geçiyor. Türkiye hükümeti de bu yatırıma çok büyük destek veriyor. Biz de hükümet olarak bu yatırımlardaki ilerlemeleri çok yakından takip ediyor ve dikkatle değerlendiriyoruz. Rafinerinin yanında konteyner limanı ve Petkim'in kapasite artışı yatırımları hayata geçtikçe mutluluğumuz daha da artacak. Türkiye hükümetine, yatırımlara bugüne kadar verdikleri destekler nedeniyle Azerbaycan hükümeti adına teşekkürlerimi huzurunuzda ifade etmek istiyorum."

Açılışı yapılan Plastik İşleme Ambalaj Fabrikası, Petkim bünyesinde tüm katı ürün fabrikalarının ambalaj malzemesi ihtiyaçlarını ve aynı zamanda Masterbatch'lerini üretiyor. İhracata yönelik üretimin yanısıra yurtiçi müşterilerinin Masterbatch ve Kompound ihtiyaçlarına da karşılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler