1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Petersen: Türkiye ile çok önemli enerji işbirliği olanakları var

Petersen: Türkiye ile çok önemli enerji işbirliği olanakları var

Enerji Günlüğü – Danimarka İklim, Enerji ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen Danimarka ile Türkiye arasında enerji alanında çok önemli işbirliği...

Petersen: Türkiye ile çok önemli enerji işbirliği olanakları var

Enerji Günlüğü – Danimarka İklim, Enerji ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen Danimarka ile Türkiye arasında enerji alanında çok önemli işbirliği olanakları olduğunu söyledi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde konuşan Danimarka İklim, Enerji ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen, Türkiye’nin jeopolitik açıdan kilit bir noktada olduğuna dikkat çekerek, “Türk piyasasında rüzgar enerji sektörüne çok imkan ve ilgi var.” dedi.

Danimarka ile Türkiye arasında çok önemli işbirliği olanakları olduğuna değinen konuk Bakan, Uzun vadede rüzgar sektörü için istikrar göründüğüne dikkat çekerek, “Türkiye Danimarka’yla enerji alanında işbirliği geliştirebilir. İklim değişikliğini geri döndürmede teknoloji ve bilgi birikimini yönlendirebilir.” dedi.

Danimarka İklim, Enerji ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen, rüzgar enerjisine 1973 yılında oluşan petrol krizi ile başladıklarını, 1970’li yıllarda enerjilerinin %90’ının ithal petrole dayalı olduğunu, 1973 yılında oluşan petrol krizi ile alternatif enerji arayışları içinde rüzgar enerjisi ile tanıştıklarını anlattı.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARLA DÜNYANIN DÖNGÜSÜNÜ DEĞİŞTİREBİLİRİZ

“Yenilenebilir kaynaklarla iklim değişikliğinde düzeltme yaratarak dünyanın döngüsünü değiştirebiliriz” diyen Petersen, rüzgar santralleri yaparken çevreye azami hassasiyet gösterdiklerini ve kuşların göç yolları üstünde rüzgar santrali kurmadıklarını da belirtti.

Rockefeller vakfı yatırımlarının bile yenilenebilir enerjiye doğru kaydığının altını çizen Petersen, iklim değişikliği ile mücadelede rüzgarın önemine dikkat çekerken, kıtlıkların, yangınların, sellerin, göçlerin gezegenin sonunu hazırlamadan önce, deneyimlerimizi gezegenimizin devamı için paylaşmamız gerektiğini vurguladı.

DANİMARKA ELEKTRİĞİNİN % 40’INI RÜZGARDAN SAĞLIYOR

Enerji politikalarının dünyada çok önemli olduğunun şüphe götürmez olduğunu belirten Petersen, “2050 yılına geldiğimiz zaman dünyada fosil yakıtları tükenmiş olacak. Danimarka şu andaki elektrik üretiminin yüzde 40’ını rüzgar enerjisinden sağlıyor. 2020 yılında yüzde 50, 2035 yılında ise, yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi planlıyoruz. Enerji ikame edilmesi, enerji verimliliği, alternatif enerji kaynaklarına yönelim anlamında, altyapının oluşturulmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yaptı.

16 yıldır verimli bir şekilde yenilenebilir enerjiden faydalandıklarını belirten Petersen, elektrik üretimlerinin % 40’ını rüzgardan karşıladıklarını, hatta aralık ayında üretimin % 50’sini rüzgardan elde ettiklerini söyledi.

SERA GAZI EMİSYONU AZALACAK

Ekonomilerinin yüzde 40 oranında büyüme katederken, sera gazı emisyonunu da azalttıklarını belirten Petersen, rüzgar enerjisinin Danimarka’da önde gelen bir sektör olduğunu ve Danimarkalı şirketlerin de enerji verimliliği konusunda önde gelen şirketler arasında yer aldığını söyledi. Petersen, “2020 yılında sera gazı oranını yüzde 40 oranında azalacak. Rüzgar enerjisi burada ön planda yer alıyor. Yenilenebilir enerjiye geçişte kara (onshore) rüzgarı sektörünün iyi bir sicilinin olması ve temiz enerjiyi destekleyen bir çerçeveye sahip olmamız etken” dedi.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler