1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PETDER: Müdahaleler sektörü zor durumda bıraktı

PETDER: Müdahaleler sektörü zor durumda bıraktı

Enerji Günlüğü - PETDER, son bir buçuk yılda yasalara uygun olmayan müdahalelerin akaryakıt şirketlerini zor durumda bıraktığını açıkladı.Petrol...

PETDER: Müdahaleler sektörü zor durumda bıraktı

Enerji Günlüğü - PETDER, son bir buçuk yılda yasalara uygun olmayan müdahalelerin akaryakıt şirketlerini zor durumda bıraktığını açıkladı.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) bir basın açıklaması yaparak, 1,5 yıl içerisinde yapılan doğrudan müdahaleler ve düzenlemelerin sektörü zor duruma düşürdüğünü belirtti.

Açıklamada, akaryakıt sektörünün, 2005 yılında 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte serbest bir piyasa yapısına ulaşmış, rekabetçi bir pazar olduğu, ancak son 1,5 yıl içerisinde yapılan doğrudan müdahaleler ve düzenlemelerin sektörü, ilgili yasal çerçeveye aykırı bir şekilde düzenlenen piyasa haline getirdiği ifade edildi.

METODOLOJİDE MALİYETLER DİKKATE ALINMADI

Ülkemizde akaryakıt sektörünün marjlarının, dört Avrupa ülkesinin marjlarının ortalamasıyla (İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya) uyumlu olmasının beklendiği hatırlatılan açıklamada, "EPDK’nın, Kasım 2014’te aldığı kararla takip edilen ülkelerin değiştirilmesi gibi öngörülemeyen yasal düzenleyici değişiklikler, eski yasal çerçeveye göre taahhütler ve yatırım kararları vermiş şirketleri zor duruma düşürmüştür. Fiyatların takibinde uygulamaya alınan metodolojide, yasal uyum gereklilikleri ve dört ülke ile Türkiye arasındaki yapısal farklılıklardan doğan maliyetlerin EPDK tarafından tamamen dikkate alınmadığı anlaşılmaktadır. Bu konudaki haklı gerekçelerimiz ve itirazlarımız ile bağımsız şirketlerce yapılmış tarafsız çalışmalar ilgili tüm mercilere iletilmiş, yasal başvurularımız yapılmıştır." denildi.

PETDER KANUNLARA UYGUN FAALİYET GÖSTERİYOR

PETDER üyesi akaryakıt dağıtım şirketlerinin, son derece düşük kar marjlarına rağmen Kanunlara ve ilgili EPDK Kararlarına uygun şekilde faaliyet göstermek konusunda titiz davrandıkları ve alınan kararlara uyarak faaliyetlerini sürdürmeye çalıştıklarına vurgu yapılarak, bu durumun sonucunun 2014 yılı Fortune Dergisi’nin ilk 100 büyük şirket sıralaması ve Kurumlar Vergisi ilk 100 şirket sıralamasında görüldüğü ifade edildi. 2014 yılında en büyük şirketler arasında yer alan akaryakıt dağıtım firmalarının hiçbirisinin aynı yılın Kurumlar Vergisi sıralamasında ilk 100’e giremediğine dikkat çekildi.

EPDK SEKTÖR İŞBİRLİĞİ ŞART

EPDK ve Akaryakıt Sektörünün işbirliği içinde çalışması gerektiği belirtilen açıklamada, "PETDER üyesi akaryakıt dağıtım şirketleri, müşteriye sunulan hizmet ve kalitede, bundan daha da önemlisi iş sağlığı emniyet ve çevre konularında her zaman en üst seviyeyi hedeflemekte, birçok ülkeye kıyasla daha rekabetçi ve titiz bir tutum sergilemektedir. Sektörde, sürdürülebilir ve etkinlik sağlayacak düzenlemelerin ancak EPDK ve sektörün ortak çalışmalarıyla mümkün olacağına inanmaktayız." denildi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler