1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Panel ithalatında dayatma eleştirisi

Panel ithalatında dayatma eleştirisi

Enerji Günlüğü - Axitec Türkiye CEO'su Atalay Yazgan, Türkiye'nin güneş paneli ithalatına yönelik gözetim uygulamasını "dayatma" olarak nitelendirdi.Türkiye'nin...

Panel ithalatında dayatma eleştirisi

Enerji Günlüğü - Axitec Türkiye CEO'su Atalay Yazgan, Türkiye'nin güneş paneli ithalatına yönelik gözetim uygulamasını "dayatma" olarak nitelendirdi.

Türkiye'nin güneş paneli ithalatında gözetim ugulaması başlatması, solar sektöründeki birçok oyuncu tarafından olumsuz tepkilerle karşılandı. İlk tepkilerden biri, Alman solar şirketi Axitec'in Türkiye bölümünden geldi.

Türkiye'de faaliyet gösteren Axitec Güneş Enerjisi Limited Şirketi CEO'su Atalay Yazgan, güneş paneli ithalatında gözetimuygulamasını, konuya ilişkin düzenlemenin numarasına atıfta bulunarak "Tebliğ 2015/9 dayatması" olarak nitelendirdi.

İLK HEYECANIMIZI YAŞARKEN...

Axitec olarak 19 Kasım 2015 tarihinde sabah saat 7:30’da gümrük müşavirlerinden gelen son dakika bilgisiyle gözetim uygulamasından ilk haberdar olan kurumlardan biri olduklarını anlatan Yazgan "Üstelik, bu haber bize, ülkeye katma değer bırakacak şekilde Türkiye'de kurulmuş bir şirket olarak ilk gümrük operasyonumuzu gerçekleştirmenin heyecanını yaşarken geldi" dedi.

GÜNEŞ PANELİ İTHALATINA SINIR HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ... 

http://enerjigunlugu.net/gunes-paneli-ithaline-sinir_16068.html

HİÇ KİMSEYE DANIŞILMADAN...

Her ülkede ticari hayatı etkileyecek yasa, yönetmelik ve tebliğler çıkabileceğini hatırlatan Yazgan şöyle dedi: "Fakat bu düzenlemeler belli bir mantık örgüsü içinde, ülke menfaatleri baz alınarak ve aynı zamanda ilgili sektörlerin gerçekleri de göz önünde bulundurularak yapılır. Bunun için de bilirkişilere danışılır."

Bilirkişi ifadesinin özellikle altını çizmek istediğini ifade eden Atalay Yazgan şöy "Solar panelleri kilogram ile satanlara değil tüm taraflara danışmaktan, onların görüşlerini almaktan söz ediyorum" diye konuştu.

KG BAŞINA 35$'I KİM BELİRLEDİ?

Güneş paneline kilogram başına gözetim fiyatı belirlenmesini de eleştiren Atalay Yazgan, "Büyük bir ihtimalle bu tebliğinin çıkmasında lobi olarak faaliyet gösteren menfaat çevreleri var. Sağlıklı bir hesaplama ölçüsü bile aramadıklarına, hatta (olmuşken tam olsun) diyerek 35 dolarlık rakamı belirlediklerine eminim. Bu 35 dolar neye göre, nasıl belirlendi? Hesabını ve mantıksal açıklamasını birilerinin yapması lazım" dedi.

SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ KAPATTI

Tebliğin gelişigüzel hazırlandığını ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerini de hiçe saydığın öne süren Atalay Yazgan, "Tebliğ resmen sektörün önünü tamamen kapatmıştır" ifadesini kullandı. Yazgan şöyle devam etti:

"Zira TurSEFF, İPARD, TKDK, Kalkınma Bankası, Bankalar ve benzeri finans kuruluşlarının sektöre yönelik fonları Avrupa Birliği tarafından sağlanmaktaydı. Bu Tebliğ'den Avrupa Birliği'nin alacağı mesaj da şudur: Finans ve para getir ama ürünlerini getirme..."

YATIRIMCI RASTGELE ALMAZ

Atalay Yazgan, Tebliğ'in kalitesiz panel girişini önleme iddiasına da değinirken, yurtdışından gelen paneller diye ifade edilen ON-GRID Solar panellerin hiç birinin tesadüfen tercih edilmediğini belirtti. Yazgan, yatırımcıların panel markası ve türüne ilişkin tercihlerini yaparken ince eleyip sık dokuduklarını vurguladı.

YATIRIMLARI AZALTACAK

Axitec Güneş Enerjisi Limited Şirketi CEO'su Atalay Yazgan, güneş paneli ithalatına gözetim uygulamasının, sektördeki rekabetin önüne geçeceğini iddia etti. Yazgan, "Ve bu Tebliğ'in cezasını doğrudan son kullanıcılar çekecektir.Buda son kullanıcıların cebinden daha fazla para çıkması anlamına gelecek, yatırımların azalmasına yol açacaktır" dedi. Yazgan, Tebliğ sayesinde Türkiye'ye daha kaliteli malların geleceği tezinin aksine, yerli katkılı ekipmanların kalitesinin de düşeceğini öne sürdü.

YANLIŞTAN DÖNÜLECEKTİR

Rekabetçi ortamın bulunmadığı yerde sağlıklı ekipmanlarla GES kurulumları gerçekleşemeceğini savunan Atalay Yazgan "Bu yapılan yanlıştan biran önce dönüleceğindende ufak bir şüphemizin olmadığını da belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

Hasan YİĞİT - Enerji Günlüğü 

...

Önceki ve Sonraki Haberler