1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Palandöken: LPG`ye zam yerine teşvik verilmeli

Palandöken: LPG`ye zam yerine teşvik verilmeli

Enerji Günlüğü - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çevreci LPG kullanımının yaygınlaşması için LPG'ye zam yerine teşvik verilmesi gerektiğini...

Palandöken: LPG`ye zam yerine teşvik verilmeli

Enerji Günlüğü - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çevreci LPG kullanımının yaygınlaşması için LPG'ye zam yerine teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çevreyi kirletmeyen, temiz havayı bozmayan çevreci LPG kullanımının yaygınlaştığını belirterek, “Diğer yakıtlar gibi yanma sırasında kurum üretmeyen çevreci LPG kullanımı hızla artmaktadır. Ocak ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 9 milyon 944 bin 305 adet otomobilin yüzde 41,2’si LPG’li araçlardan oluşmaktadır.Bu çevreci anlayışın yaygınlaşması için de LPG ye zam yerine teşvik verilmesi gereklidir” dedi.

LPG'NİN SERA GAZI ETKİSİ SIFIR

Palandöken, havayı araçların egzoz gazlarının zehirlediğine, oysa LPG’nin sera gazı etkisinin sıfır olduğuna dikkat çekerek, "LPG, dizele oranla 10 defa, benzinden de yüzde 30 daha az katı parçacık salınımına neden olur.bugün trafikte bulunan 18 milyon 955 bin 588 adet aracın 4 milyondan fazlası LPG kullanıyor. Her yılda 300 binden fazla araç ekonomik diye LPG dönüşümü yaptırıyor. LPG’ye zam yapmak yerine teşvik edersek enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önlenmesine de ciddi katkıda bulunacaktır. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacaktır" dedi.

LPG'YE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR

LPG kullanımında ikinci büyük pazar olan Türkiye'de LPG’li araçlar hızla yaygınlaşmasına rağmen hala üvey evlat muamelesi yapıldığını belirten Palandöken, Otoparklarda yeterli havalandırma yapılmaması ve önlem alınmaması nedeniyle kapalı otoparklara alınmamaktadırlar.Son üretilen araçlarda fabrika çıkışlı olarak standart güvenilir depo sistemleri kullanılması çevre ve güvenliğimiz için çok olumlu bir faktördür.İlk önce LPG’li araçlar gözönünde bulundurularak kapalı otoparkların alt yapıları, havalandırmalarının geliştirilmesi, yangın söndürme sistemlerinin uygun hale getirilmesi çok önemlidir. LPG kullanan araçların park edebileceği otoparklara ilişkin standart tasarısı TS 9881’in 24 Aralık 2014 tarihinde yayınlanmasına rağmen diğer yönetmeliklerin düzenlenmesi bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Bu araçları en çok taşımacı esnafımız kullanmaktadır. LPG’li araç kullananlara da düşen görev zamanında kontrollerini yaptırarak, emniyetli olan depoları kullanmalıdırlar” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler