1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Özdemir: Limak`ın hedefi 5 bin MW

Özdemir: Limak`ın hedefi 5 bin MW

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Hamitabat santralini 750 milyon dolarlık yatırımla tümüyle yenileyerek...

Özdemir: Limak`ın hedefi 5 bin MW

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Hamitabat santralini 750 milyon dolarlık yatırımla tümüyle yenileyerek verimliliği %38'den yüzde 61-62'ye yükselteceklerini, Yeniköy ve Kemerköy santrallerini de 300 milyon dolarlık yatırımla rehabilite edeceklerini söyledi. Özdemir, halen ortaklıkları dahil 3 bin MW düzeyindeki kurulu güçlerini 3-4 yılda satın almalar ve yeni yatırımlarla 5 bin MW'ye yükseltmeyi hedeflediklerini de açıkladı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul’da bir grup gazeteciye şirketin faaliyetleri, yatırımları ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Grubun mevcut faaliyet alanları dışına çıkmayı düşünmediklerini ifade eden Nihat Özdemir, buna karşılık gerek yeni yatırımlar gerekse satın almalarla birlikte işlerini büyütmeye devam etmeyi hedeflediklerini söyledi. Limak Grubu’nun geçen yıl 3 milyar doların üzerinde ciro sağladığını kaydeden Nihat Özdemir, bunun yaklaşık yarısının enerji alanındaki faaliyetlerinden geldiğini vurguladı ve 2017 yılında toplam ciroyu 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

HEDEF 5 BİN MW'LİK KURULU ÜÇ

Elektrik üretimindeki kurulu güçlerini büyütmeyi düşündüklerini kaydeden Nihat Özdemir, iştirakleri de dahil edildiğinde mevcut kurulu güçlerinin 3 bin MW olduğunu belirtti. Özdemir, yeni kurulum, mevcut santrallerin büyütülmesi, ve yeni satın almalar yoluyla önümüzdeki 3-4 yıl içinde 5 MW'lık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Limak'ın elektrik üretim portföyünde 1200 MW'lık Hamitabat doğalgaz çevrim santralinin yanı sıra, 1050 MW'Lik Yeniköy-Kemerköy termik santrali ile yaklaşık 800 MW'lık hidroelektrik santralleri de bulunuyor.

SANTRALLERE 1 MİLYAR DOLAR

Bu yıl elektrik üretimi tarafına 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını anlatan Nihat Özdemir’in verdiği bilgiye göre bu tutarın en büyük dilimini 1200 MW kurulu gücündeki Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali’nin yenilenmesi yatırımı oluşturacak. Limak Grubu, tek başına özelleştirmeden aldığı Hamitabat’ta, 600 MW’lik iki ünite kuracak. Özdemir, “Yeni Hamitabat santralinin verimliliği mevcut yüzde 38 seviyesinden yüzde 61-62'ye çıkacak. 750 milyon dolarlık bu yatırım için Alman ve Belçika Eximbankları ile anlaştık. Yüzde 30-35 özkaynak, geri kalan kredi olacak" dedi.

HAMİTABAT'TAKİ İNŞAAT ÜRETİMİ ENGELLEMEYECEK

Yeni Hamitabat santralinin yapım işini Gama Güç Sistemleri yüklendi. Ekipman ise esas itibariyle Siemens tarafından sağlanacak. Ancak bazı ekipmanlarda Belçikalı bir firmanın teknolojisi de kullanılacak. Nihat Özdemir, http://enerjigunlugu.net Hamitabat’ta yeni üniteler devreye alınıncaya kadar mevcut santralin çalışmaya devam edeceği bilgisini paylaştı. Bunun nedeni ise Hamitabat’ın Avrupa enterkonnekte şebekesiyle Türkiye arasındaki bağlantının ve Trakya’da bölgesel şebeke dengesinin yönetildiği bir merkez olması.

YENİKÖY-KEMERKÖY'E 300 MİLYON DOLAR

Nihat Özdemir, yine özelleştirmeden aldıkları 1050 MW kurulu güce sahip Yeniköy-Kemerköy termik santralini de modernize edeceklerini anlattı. Özdemir, "Yeniköy-Kemerköy'ün 300 milyon dolarlık rehabilitasyon yatırım kredisi de hazır. İki sene içinde bu yatırım tamamlanarak, santralin verimi artırılacak" diye konuştu.

4 EDAŞ'TA YILDA 1.5 MİLYAR TL YATIRIM

Limak Holding, elektrik dağıtımında Boğaziçi, Uludağ, Akdeniz ve Çamlıbel EDAŞ'ların işletmesini yürüten Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumundaki üç eşit ortaktan biri. CLK,11 ildeki faaliyetleriyle elektrik dağıtımında yüzde 35 paya sahip. Çalık Grubu ile Kosova'nın elektrik dağıtımını da ortak olarak yapan http://enerjigunlugu.net Limak, burada da yıllık 4.5 milyar kWh elektrik dağıtıyor. Limak Holding YK Başkanı Nihat Özdemir, sahip oldukları dört elektrik dağıtım bölgesinde halen 500 milyon lira olan yıllık yatırım tutarının 2016’dan itibaren yıllık 1.5 milyar liraya çıkarılacağını açıkladı.

AFRİKA'DA DA ENERJİ SANTRALİ KURACAK

Nihat Özdemir, Limak’ın yurt içi çimento pazarında yüzde 12 paya sahip olduğunu belirterek, gelecek üç yıl içinde mevcut fabrikalardaki kapasite artışı ve yeni satın almalarla yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Afrika ülkelerinde de çimento tesisi kuracaklarını aktaran Özdemir şöyle dedi:

"Fildişi sahilinde 50 milyon dolarlık yatırım ile bir çimento üretim tesisi kuracağız. Klinker buradan gidecek, orada çimento üretilecek. Fildişi cumhurbaşkanı görüşmemizde aynı yere elektrik santrali yapabilmemiz için de fırsat tanıyacaklarını söyledi. Mozambik'te ise 150 milyon dolarlık yatırım ile çimento fabrikası kuracağız."

3. HAVALİMANI VE YENİ ALTYAPI PROJELERİ

Müteahhitlik işlerine de değinen Limak YK Başkanı Özdemir, Cengiz, Kolin, Kalyon ve Mapa’dan oluşan ortaklarıyla 25.2 milyar dolara ihalesini kazandıkları 3. havalimanının ilk etabı için 750 milyon Euro köprü kredisi aldıklarını söyledi. 4.5 milyar Euro tutarındaki kredi anlaşmasının Mayıs ayı içerisinde http://enerjigunlugu.net imzalanacağını hatırlatan Özdemir "Bu kredi dört yılı geri ödemesiz toplam 16 yıl vadeli olacak ve yedi Türk bankasından sağlanacak" dedi. Özdemir’in verdiği bilgilere göre 3. Havalimanı projesinin ilk etabı için 5.5-6.0 milyar Euro harcanacak. Bu tutarın yarısı altyapı harcamalarına gidecek. Toplam 10.5 milyar Euro’luk yatırımla tamamlanacak havalimanının ilk etabı 29 Ekim 2017'de hizmete açılacak.

KANAL İSTANBUL İHALESİNE DE HAZIRLANIYOR

Türkiye'nin gündeminde Mayıs ayında ihaleye çıkarılması beklenen Kanal İstanbul, üç katlı tüp geçit ve üçüncü köprü bağlantı yollarının yapımı gibi çok büyük altyapı projeleri olduğunu söyleyen Özdemir, "Bunların hepsiyle ilgileniriz, ihaleye girip girmeyeceğimiz ise yaptığımız fizibilite sonrası belli olur" dedi.

Mehmet KARA


LİMAK GÜNEŞTE 30 MW HEDEFLİYOR

Önceki ve Sonraki Haberler