1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Öz: Solarda gecikmenin savunulabilir yanı yok

Öz: Solarda gecikmenin savunulabilir yanı yok

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dairesi Başkanı Sabahattin Öz, güneş enerjisi lisanslarının verilmesinde geç kalındığını ve bunun...

Öz: Solarda gecikmenin savunulabilir yanı yok

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dairesi Başkanı Sabahattin Öz, güneş enerjisi lisanslarının verilmesinde geç kalındığını ve bunun savunulacak bir yanı bulunmadığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Kaynaklar Dairesi Başkanı Sabahattin Öz, İzmir Swissotel Büyük Efes Oteli'nde gerçekleştirilen SolarTR 2014 etkinliğinde bir oturumu yönetti. Oturum sırasında kendisi de bazı değerlendirmelerde bulunan Öz, Türkiye'de 600 MW'lik lisanslı güneş santrali projesinin 2013 yılı sonunda şebekeye bağlanması gerekirken, bu konuda ciddi bir gecikme yaşandığını belirtti.

GECİKME NEDENİ: ÖNGÖRÜLEMEYEN FAKTÖRLER

Henüz sadece iki bölgede ihalelerin tamamlanabildiğini, ön lisans almaya hak kazanan firmaların belirlenebildiğini hatırlatan Öz şöyle dedi:

"Gecikmeler hayatımızın bir parçası. Gündelik hayatımızda çok sık yaşadığımız bir şey. Ama yatırımlar ve para söz konusu olduğu zaman bunun yaşanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kolay formalize edilebilecek bir konudaki bu kadarlık gecikme, ön lisansların hala verilememiş olması ciddi anlamda bir gecikme. Savunulabilir yanı yok. Nerelerde ne tıkanıklıklar yaşandığını sorarsanız anlatırız. Bunlar öngörülebilir şeylerdi. Hem yönetmeliklerin olay yaşanmadan çok önce hazırlanması nedeniyle bazı şeyler öngörülememiş, görüldüğünde de değişiklikler tamamlanamadı."

TEİAŞ: YENİ KAPASİTELER AÇIKLANACAK

TEİAŞ APK Dairesi'nden Zafer Mertoğlu da oturumda yaptığı konuşmada, "TEİAŞ dağıtım barasına bağlanacak güç 50 MW'yi geçiyorsa, bağlantı iletim sisteminden yapılır. 10 MW'nin altındaki güçler için müstakil tahsis yapılamaz. 600 MW'lik kapasite açıklandı. Bunun dağıtımı çalışmaları devam ediyor. Türkiye'nin 2023 hedefi 3 bin MW güneşe dayalı tesisin sisteme entegrasyonu hedefleniyor" dedi. Bugüne kadar üç bölge için tekli başvuru geldiğini kaydeden Mertoğlu, "50 MW'lik kısım tahsis verildi. Kalanları için EPDK'daki süreç devam ediyor. İlave kapasiteler de açıklanacak" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler