1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. OKA`dan yenilenebilir enerji projelerine destek

OKA`dan yenilenebilir enerji projelerine destek

Enerji Günlüğü - Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), AB fonlarından yenilenebilir enerji projelerine 11 milyon liralık hibe destek verecek. Destek başvurunda...

OKA`dan yenilenebilir enerji projelerine destek

Enerji Günlüğü - Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), AB fonlarından yenilenebilir enerji projelerine 11 milyon liralık hibe destek verecek. Destek başvurunda son gün 28 Şubat.

Bölgesel kalkınmaya yönelik planlama ve uygulama faaliyetlerini, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da sürdürmeye devam eden Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), AB fonlarından yenilenebilir enerji projelerine 11 milyon liralık hibe destek verecek.

OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, son başvuru tarihinin 28 Şubat olduğuna dikkat çekerek, kamuya 7 milyon lira, özel sektöre de 4 milyon lira hibe desteği vereceklerini vurguladı.

2013 yılını ve ilk ayı tamamlanacak olan 2014 yılını değerlendiren OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, 2012 yılından itibaren devam eden projelerin bulunduğunu, 2013 yılının son aylarında çıkılan 26 milyon liralıkbir teklif çağrısının devam ettiğini belirterek, "Bu 26 milyonluk teklif çağrısının 3 tane ana konusu var. Yenilebilir enerji, KOBİ'lere destek, Ar-Ge inovasyonun ve yenilikçiliğin desteklenmesi." dedi.

20 MİLYON LİRANIN 11 MİLYONU ENERJİYE AYRILDI

Yenilebilir enerjide hem kamuya hem özel sektöre destek verdiklerini belirten Özen, kamuya 7 milyon lira, özel sektöre 4 milyon lira hibe desteği vereceklerini vurgulayarak, "Yenilebilir enerjide amaç rüzgardan, sudan, güneşten ve biyokütleden elektrik üretmek. Ürettikleri elektrik enerjisini kendi tüketimlerinde kullanacaklar, artanı da devletin şebekesine verebilecekler. Bu çok önemli pilot bir uygulama. 20 milyon liranın 11 milyonunu enerjiye ayırdık. Geriye kalan 15 milyon lirada inovasyona ve imalat sanayine ayırdık. İnovasyon ve imalat sanayinde KOBİ'leri destekleyeceğiz. KOBİ'ler yenilikçi ihracata dayalı istihdama dayalı projelerini bize sunabilecekler." dedi.

PROSEDÜR NASIL İŞLEYECEK?

Özen, kazanan projelerin Mayıs ayında açıklanacağını belirterek, "Özel sektör, sivil toplum, üniversiteler ve devlet daireleri bize bu tarihe kadar başvuracaklar. 28 Şubat akşamında bilgisayar kapanacak. 7 Mart akşamında basılı kopyaları teslim alacağız. 7 Mart akşamından itibaren yaklaşık 1,5 aylık değerlendirme sonrasında yönetim kurulumuz kazanan projeleri açıklayacak." dedi.

Kazanan projelere sözleşme için 10 günlük süre verileceğini belirten Özen, "Proje sahipleri kazandıkları evraklarla beraber bize10 gün içinde başvurup, sözleşme imzalayacaklar" dedi. OKA'nın desteğini kazanan enerji projelerinin sahipleri, eğer özel sektördeyse 1 yıl içerisinde, kamu sektöründeyse 2 yıl içerisinde projelerini bitirmekle yükümlü olacaklar.

Hem yerel aktörler ile merkezin işbirliğini geliştirmeyi hem de bölge illeri olan Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat'ın ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet üstünlüklerini artırmayı hedefleyen OKA, kurulduğundan bugüne kadar yaklaşık 300 projeye 70 milyon TL hibe desteği sağladı.

Hale KAYACAN

Önceki ve Sonraki Haberler