1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. ODTÜ Kıbrıs Kampüsü GES bahara tamamlanacak

ODTÜ Kıbrıs Kampüsü GES bahara tamamlanacak

Enerji Günlüğü - ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, 1 MW'lık bir güneş enerjisi santralinin kurulumunu bahara kadar gerçekleştirecek ve enerji ihtiyacının...

ODTÜ Kıbrıs Kampüsü GES bahara tamamlanacak

Enerji Günlüğü - ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, 1 MW'lık bir güneş enerjisi santralinin kurulumunu bahara kadar gerçekleştirecek ve enerji ihtiyacının yüzde 23'ünü santralden karşılayacak.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği lise ve üniversite öğrencilerine yönelik“Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması'nda finale kalan projelerinin sunumları esnasında bir grup gazeteci ile sohbet eden ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, 1 MW'lık bir güneş enerjisi santrali için lisans ihalesini tamamladıklarını belirterek, bahara kadar santralin kurulumunun tamamlanacağını söyledi.

KAMPÜS ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 23'ÜNÜ KARŞILAYACAK

Yapılan hesapların, Kampüs dahilindeki güneş enerjisi potansiyelinin, dünyada kurulu güneş enerjisi santrallerinin ortalama veriminin yüzde 85 üzerinde olduğunu gösterdiğini belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, "Bu veriden hareketle 1 Megawatt'lık bir güneş santralinin son derece verimli olacağı sonucuna ulaştık ve çok titiz bir çalışmayla ihaleyi gerçekleştirdik. Santralin bahara kadar tamamlanmasını ve kampüsümüzün elektrik ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamasını bekliyoruz" dedi.

İHALE PVSOLAR VE ERTEX KONSORSİYUMU'NUN

Daha önce 2014 yılı sonunda tamamlanması hedeflenen santralin bürokratik süreç, kendi titiz tutumları ve Türkiye'deki seçim süreci nedeniyle geciktiğini ifade eden Tümer, dolar kurunun artışının da bu süreçte kendilerine ek maliyet getirdiğini de ifade etti.

İhaleyi PVSolar ve Ertex Konsorsiyumu'nun 1 Milyon 200 bin Euro teklifle aldığı bilgisini de paylaşan Tümer, santralin Şubat-Mart ayına kadar kurulumunun biteceğini söyledi.

Sabiha KÖTEK - KKTC

Önceki ve Sonraki Haberler