1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Motorinde harmanlama dönemi başlayacak

Motorinde harmanlama dönemi başlayacak

Enerji Günlüğü - Motorine yüzde 0.1 oranında bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin harmanlanmasının zorunlu olması yönünde adım atıldı.EPDK,...

Motorinde harmanlama dönemi başlayacak

Enerji Günlüğü - Motorine yüzde 0.1 oranında bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin harmanlanmasının zorunlu olması yönünde adım atıldı.

EPDK, hazırladığı “Motorin Türlerine Yağ Asidi Metil Esteri (YAME/Biyodizel) Harmanlanması Hakkında Tebliğ Taslağı”nı ilgili taraflar ve kamuoyunun görüşüne sundu.

Taslağa göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansına sahip firmalar, motorin türlerinin toplamına 1 Ocak 2016’dan itibaren en az binde 1 oranında bitkisel atık yağdan üretilmiş YAME (yağ asidi metil esteri) ilave etmek zorunda olacaklar.

EPDK bu taslak ile enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, kaynak çeşitliliğinin arttırılmasını, bitkisel atık yağların etkin olarak geri kazanımının sağlanmasını, çevre kirliliğinin azaltılmasını ve Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji politikalarına uyum sağlanmasını amaçlıyor.

SEKTÖR UYGULAMAYA HAZIR OLMADIĞINI BİLDİRDİ

Halihazırda 23 firma biyodizel üretimi yaparken, 2 firma atık yağları toplayarak üretim yapıyor. Bu ise tebliğ yürürlüğe girdiğinde haksız rekabet endişesi yaratıyor. Ayrıca akaryakıt sektörünün, bitkisel yağlar ve atıklardan elde edilen biyodizelin boru çeperlerinde kalıntı oluşturduğu ve ondan sonra geçen jet yakıtı veya benzini bozabildiği, bu nedenle biyodizelin farklı bir tankta harmanlanması gerektiği yönlü görüş bildirdiği ve tankları ayırmak ve buna uygun işlemleri gerçekleştirebilmek için 2017’ye kadar süre talep ettiği öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler