1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Miller: Kaya gazı bölgesel kalacak

Miller: Kaya gazı bölgesel kalacak

Enerji Günlüğü – Gazprom başkanı Aleksey Miller, kaya gazının küresel bir pazar haline gelmeyeceğini, bölgesel kalacağını söyledi.Gazprom OAO Yönetim...

Miller: Kaya gazı bölgesel kalacak

Enerji Günlüğü – Gazprom başkanı Aleksey Miller, kaya gazının küresel bir pazar haline gelmeyeceğini, bölgesel kalacağını söyledi.

Gazprom OAO Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, dün 4. St.Petersburg Uluslararası Doğalgaz Forumu’nda yaptığı konuşmada, Kuzey Amerika doğalgaz pazarının önümüzdeki on ila yirmi yıl boyunca kendi sorunlarını çözmekle uğraşacağını belirterek, kayagazının küresel bir pazar haline gelmeyeceğini, bölgesel kalacağını söyledi.

YİRMİ BİRİNCİ YÜZYIL DOĞALGAZ YÜZYILI OLACAK

“Yirminci yüzyıl petrol yüzyılıydı. Yirmi birinci yüzyıl doğalgaz yüzyılı olacak” diyen Miller, 2050 yılına dek doğalgazın küresel enerji bileşiminin üçte birine karşılık geleceğine ve üretim hacminin yılda 7 trilyon metreküpü aşacağına inandıklarını da belirtti.

YENİ STRATEJİLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER BELİRLENMELİ

Dünyanın her bölgesindeki doğalgaz şirketlerinin çok hızlı gelişim gösterdiğini, dolayısıyla söz konusu piyasalardaki şirketlerin yolunu çizen stratejilerin çok hızlı bir şekilde geçerliğini yitirdiğini belirten Miller, Kuzey Amerika, Asya-Pasifik ve AB doğalgaz piyasalarındaki tüm oyuncuların yeni stratejiler tasarlama ve yeni yaklaşımlar benimseme yükümlülüğüyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gazprom olarak kendilerinin de son dönemde yollarını çizen stratejileri analiz edip incelediklerini belirten Miller, örneğin Avrupa’da üretimden perakendeye, değer zincirinin her aşamasında yer almanın yerinde olup olmadığını yeniden değerlendirdiklerini söyledi. Bunun Gazprom’un bazı projeleri bırakacağı anlamına gelmediğini, ancak değişiklikler olacağı anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

FİYATLANDIRMADA YENİ YAKLAŞIMLAR OLABİLİR

Gazprom olarak bu yıl 463 milyar metreküp doğalgaz üreteceklerini, ancak yıllık üretim oranlarının 617 milyar mereküp olduğu bilgisini veren Miller, bu miktarlarlaGazprom’un kapasite fazlası olduğunu ve piyasanın taleplerine yanıt verebilmeleri ve kışı sakince geçirebilmeleri için gerekli olduğunu belirtti.

Doğalgazın fiyatlandırılmasında yeni yaklaşımlar söz konusu olabileceğini ifade eden Miller, “Bu türden yeni yaklaşımlar, Avrupa doğalgaz piyasasında yeterli likiditesi olmayan ve doğru fiyatlama sinyallerini sağlayamayan spot piyasaların ve hub’ların yerini alabilir” dedi.

EN DİNAMİK PAZAR ASYA-PASİFİK

Asya-Pasifik pazarının en dinamik, en hızlı büyüyen ve en vaatkar piyasa olacağını belirten Miller, Asya-Pasifik ve Çin pazarlarına boru hatlarıyla tedarik edilen doğalgaz payının istikrarlı bir büyüme göstereceğini söyledi.

Bu çerçevede Gazprom’un Asya-Pasifik pazarına bu yıl otuz yıllık 400 milyar dolar değerinde son derece karlı bir anlaşmayla girdiği hatırlatmasını yapan Miller, bunun sadece başlangıç olduğunu söyledi. Çin piyasasına boru hattıyla doğalgaz tedarikinin geleceğinin son derece parlak olduğunu ve doğalgaz tedariklerinin kısa vadede yılda 60 hatta 100 milyar metreküpe ulaşabileceğini ifade etti.

LNG PAYI DEĞİŞMEYECEK

LNG’nin küresel ticaretteki payının orta ve uzun vadelerde değişmeyeceğini ve yüzde otuz seviyesinde kalacağını belirten Miller, Avrupa’nın tedarik altyapısını çeşitlendirmek için çok sayıda LNG terminali inşa ettiğini ancak halen kapasitelerinin yalnızca yüzde yirmisi kullandığını söyledi. Bunun nedenini ise, “LNG fiyatları söz konusu olduğunda Avrupa piyasasının Asya-Pasifik LNG pazarıyla olan mücadeleyi kaybetmiş olmasıdır” şeklinde açıkladı.

AVRUPA ÜRETİMDE ENERJİ TÜKETİMİ ARTTI

Avrupa sanayisinin maliyet yapısına baktığımızda Avrupa şirketlerinde üretim sektöründe enerji tüketiminin arttığını görüyoruz. En önemlisi, bundan ötürü Avrupa üretim sektörünün rekabet gücü düşmüş bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler