1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Lisanssız elektrikte minimum yüzde 50 öztüketim şart olsun!

Lisanssız elektrikte minimum yüzde 50 öztüketim şart olsun!

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 1 / Ateş Uğurel) Lisanssız elektrik üretiminde minimum yüzde 50 öz tüketim zorunluluğu...

Lisanssız elektrikte minimum yüzde 50 öztüketim şart olsun!

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 1 / Ateş Uğurel) Lisanssız elektrik üretiminde minimum yüzde 50 öz tüketim zorunluluğu gelmeli.

Lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinin başlığına ve ilk paragrafına baktığımızda bu mevzuatın yayınlanma amacını çok net görürüz: "Gerçek ve tüzel kişilerin kendi elektriklerini güneşten kendi üretmeleri!"

Halbuki günümüzdeki lisanssız güneş enerjisi uygulamalarına ve hızla devam eden başvuruların çok büyük bir çoğunluğuna baktığımızda şunu görüyoruz: Hepsi sadece elektrik abonesi olup (bir ampul yakıp) 1MW gücündeki çok sayıda GES kurarak (Güneş Elektriği Santrali), ürettikleri elektriğin tamamını 10 yıl boyunca 0.133 USD/kWh bedel ile satmayı hedefliyor.

Şuursuzca yapılan bu başvurularda herhangi bir teminat mektubu da alınmadığından, proje gerçekleştirmek için finansal ve teknik gücü olmayan yüzlerce kişi ve şirket çağrı mektubu almak için dağıtım şirketlerinin onayını bekliyor. Üstelik bu başvurular bölgedeki tahsis edilecek trafo merkezi kapasitesini de hızla düşürdüğünden, gerçek yatırımcıların önü tıkanıyor.

Yönetmelikte yapılacak bir değişiklikle, yıl içinde güneşten üretilen toplam elektriğin en az yüzde 50'sinin tüketilmesi zorunluluğunun getirilmesi (ki zaten orjinali böyleydi) faydalı olacaktır.

1MW'dan küçük veya büyük, lisanslı veya lisanssız farketmez; ürettikleri elektriğin tamamını satmak isteyen tüm yatırımcılar ise başka bir kategori altında toplanmalı. GES'ler arasındaki temel ayrım lisanslı veya lisanssız üzerine değil, yatırımcının gerçek amacı üzerine olmalı:

1) Üretilen elektriğin tamamen satışı

veya

2) Üretilen elektriği mümkün olduğu kadar kendi bünyesinde tüketmek (öztüketim) 

YARIN: GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE ÖZTÜKETİM MİKTAR ÜZERİNDEN (kWh) MAHSUP EDİLSİN

İŞTE TÜRKİYE'DE GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK 21 ÖNERİ! KAMPANYA DUYURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Önceki ve Sonraki Haberler