1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kuveytli Aswar`dan Amasya`ya 1060 MW`lik doğalgaz santrali

Kuveytli Aswar`dan Amasya`ya 1060 MW`lik doğalgaz santrali

Enerji Günlüğü - Kuveytli Aswar National Group'un Türkiye'deki iştiraki A&S Enerji İstanbul GCC Amasya'da 1,060 MW'lık doğalgaz çevrim santrali kuracak.  Türkiye...

Kuveytli Aswar`dan Amasya`ya 1060 MW`lik doğalgaz santrali
Enerji Günlüğü - Kuveytli Aswar National Group'un Türkiye'deki iştiraki A&S Enerji İstanbul GCC Amasya'da 1,060 MW'lık doğalgaz çevrim santrali kuracak. 
 
Türkiye enerji sektörüne yatırım için yeni bir yabancı sermaye girişi gerçekleşiyor. Ancak bu yatırım, Türkiye'nin elektrik üretiminde doğalgazın payını azaltmaya yönelik yaklaşımına karşın, doğalgaza dayalı bir elektrik üretim santrali için yapılacak. 
 
PROJEYİ SATIN ALDILAR
Kuweytli Aswar National Group'un Türkiye'deki şirketi A&S Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Özdemir, Amasya'daki 1060 MW kurulu bir doğalgaz santrali projesini geliştiren Benal Danışmanlık şirketini satın aldıklarını açıkladı. Özdemir'in verdiği bilgiye göre projeyle ilgili lisans sürecinin tamamlanmasının ardından ilk etapta Amasya Organize Sanayi Bölgesi'nde 530 MW'lık bir doğalgaz çevrim santrali kurulacak. 
 
İLK ETAPTA 600 MİLYON DOLAR
Projenin ilk etabının üç yıl içinde tamamlanması planlandığını belirten Özdemir, "İlk etap için 600 milyon dolar yatırım planlanıyor. Daha sonra gerekli şartların oluşması halinde projenin 530 MW'lık ikinci etabı tamamlanarak santralin toplam kapasitesi 1,060 MW'a çıkarılacak" dedi. 
 
TOPLAM YATIRIM 1.2 MİLYAR DOLAR
Santralin toplam yatırım tutarı 1.2 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu yatırımın tamamı Kuveytli Aswar National Group tarafından finanse edilecek. Aswar, proje için yüzde 30 oranında öz sermaye kullanmayı ve yüzde 70 oranında Kuveytli ve Suudi Arabistanlı bankalar başta olmak üzere Körfez bankalarından kredi kullanmayı planlıyor. 
 
AMASYA OSB ARAZİSİNE KURULACAK
Aswar'ın kuracağı doğalgaz çevrim santralinin arazisini, Amasya OSB tahsis etti. Mavi Akım Gaz Boru Hattı'nın uzantısı olan hat üzerinde kurulacak Santral, Yeşilırmak nehrinin kıyısında yer alacak ve soğutma suyunu nehirden alacak. A&S Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Özdemir, diğer tüm çevre koşullarının da yerine getirildiğini, gaz bağlantı görüşünün de tamamlandığını kaydetti. 

 

DENGELEME SANTRALİ, %60 VERİMLİLİKTE 
Cemalettin Özdemir, kurulacak santralin, Amasya'nın Türkiye'nin tam ortasında yer alması nedeniyle mevcut elektrik iletim sistemi için de bir dengeleme rolüne sahipy olacağını vurguladı. Projenin fizibilitesini tamamladıklarını da belirten Özdemir, "Deloitte bu konuda bizim fizibilite çalışmalarımızı yapıyor. Yapacağımız bu santral yüzde 60 civarı verimlilikle çalışacak. BOTAŞ'tan gaz bağlantı görüşü alındı. Şirket kuruldu. TEİAŞ ile ilgili bağlantı konusunda da bir sıkıntı gözükmüyor" dedi. 
 
YENİ PROJELER DE YOLDA 
Türkiye'de halen gayrimenkul yatırımları alanında faaliyet yürüten Aswar National Group önümüzdeki beş yıl içinde enerji sektöründe de önemli bir oyuncu olmak istiyor. Cemalettin Özdemir, "Aswar Türkiye enerji sektörüne önümüzdeki beş yılda 3 milyar dolar yatırım planlıyor. Ama bu yatırımlarda Aswar tek başına olmayacak. Daha sonra bazı Suudi Arabistanlı gruplar da bu yatırım sürecine dahil olacaklar. Finansman konusunda ilerleyen dönemde bir joint venture yapısı oluşacak. Ana yatırım ayağı Kuveyt'tir ama arkasında destekleyen ayak Suudi Arabistanlı yatırımcılar olacak. Bunlar arasında özel sektör fonları var ama şu anda devlet yatırımcıları bulunmuyor" dedi. 
 
GÜNEŞ İÇİN DE BAŞVURDULAR
Benal Danışmanlık olarak bu doğalgaz çevrim santrali projesi dışında özellikle yenilenebilir enerji yatırımları alanında da faaliyet yürüttüklerini belirten Özdemir, "Özellikle geçtiğimiz hafta sonu sona eren güneş enerjisi lisans başvurularında 800 MW'lık başvuru yaptık. Biz güneş enerjisi konusunda üç yıldır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu 600 MW'lık portföyün en az 100 MW'ını alacağımızı tahmin ediyorum" dedi. 
 
GÜNEŞ İÇİN KORELİLER'LE ANLAŞMIŞTI
A&S Enerji Türkiye'de güneş yatırımları için daha önce Güney Koreli bir firma ile anlaşmış ve 450 milyon dolarlık yatırım planladığını açıklamıştı. Özdemir'in verdiği bilgiye göre, önümüzdeki dönemde planlanan yatırımlarla ilgili sermaye akışının başlamasıyla birlikte bütün enerji yatırımları A&S Enerji şirketinin altında toplanacak. Şirketin çoğunluk hisseleri ise Aswar Group'un elinde olacak.
Önceki ve Sonraki Haberler