1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt yönetimi ile Bağdat arasında sular durulmuyor

Kürt yönetimi ile Bağdat arasında sular durulmuyor

Enerji Günlüğü – Kürt medyasının iddialarına göre, Irak Kürt yönetimi Türkiye’den Singapur’daki Trans Petroleum aracılığıyla satılan ve bedeli...

Kürt yönetimi ile Bağdat arasında sular durulmuyor

Enerji Günlüğü – Kürt medyasının iddialarına göre, Irak Kürt yönetimi Türkiye’den Singapur’daki Trans Petroleum aracılığıyla satılan ve bedeli Halk Bankası’na yatırılan petrol payını istiyor.

Kürt medyasında Ceyhan’da depolanan petrolün Bağdat’ın onayı alınmadan Singapur’daki Trans Petroleum aracılığıyla satıldığı ve 90 milyon dolar paranın Halk Bankası’na yatırıldığı iddiası yer alırken, Cuma günü Türkiye’ye gelen Neçirvan Barzani’nin görüşmede Başbakan Erdoğan’dan, petrolden elde edilen payın Kürt yönetimine aktarılmasını istediği öne sürüldü.

Petrol satışından pay almak için Barzani Cuma günü acil olarak geldiği İstanbul’da Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Barzani, bölgede yaşanan maddi krizi aktararak Bağdat hükümetinin oluru beklenmeden Kürt bölgesi için ayrılan payın biran önce aktarılmasını istedi.

BAĞDAT’TAN MİSİLLEME

Bağdat geçtiğimiz Aralık ayında petrol gelirinin bir Amerikan bankasında yatırılması kararını dinlemeyerek, Türkiye ile Halk Bankası’na yatırılmasında anlaşan Kürt bölgesine misilleme yaparak gelirlerde kesintiye gitti. Bu durum bölgede maddi anlamda sıkıntı yarattı. Özellikle Süleymaniye’de güvenlik alanında görev yapan peşmerge, polis teşkilatı ve resmi kurumlardaki memurlara iki aydan bu yana maaş ödenemiyor. Çalışanların maaşları işadamlarından toplanan para ile ödendi. Hükümet tasarruf kapsamında bakanlık bütçelerinde yarı oranında kesintiye giderken kemer sıkma politikası uygulandı. Büyük maddi krizin yaşandığı bölgede hükümet para arayışına girdi. Bu kapsamda Türkiye ile petrol görüşmelerine hız verildi.

IRAK YÖNETİMİNDEN DAVA 

Basnews ajansı ise, Irak Hükümetinin, Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü satın alan petrol şirketlerine dava açılması için hükümet avukatlarına talimat verdiğini duyurdu. Geçtiğimiz ay Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye üzerinden dünya piyasalarına ulaştırdığı petrol miktarının 60 bin varili geçtiği kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler