1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolüne alıcı bulmak esas mesele

Kürt petrolüne alıcı bulmak esas mesele

Enerji Günlüğü - IKBY’nin Kerkük’teki iki petrol sahasını ele geçirmesi sonrası ihracat hedefini arttırması daha fazla alıcı bulma sorununu gündeme...

Kürt petrolüne alıcı bulmak esas mesele

Enerji Günlüğü - IKBY’nin Kerkük’teki iki petrol sahasını ele geçirmesi sonrası ihracat hedefini arttırması daha fazla alıcı bulma sorununu gündeme getirdi.

Londra merkezli Energy Aspects Uzmanı Richard Mallinson, Kuzey Irak’ın petrol ihracatı miktarını günlük 120 bin varilden 400 bin varile çıkarma hedefini değerlendirirken, burada asıl meselenin petrole alıcı bulmak olduğunu söyledi.

Mallinson, “Bu da Bağdat’ın, Kuzey Irak petrolünün alıcılarına karşı yasal ve diplomatik çabalarının sonucu. Kuzey Irak, Bağdat’tan ekonomik bağımsızlık elde etmek istiyorsa ve ihraç miktarını da artırmak istiyorsa, öncelikle ihracatını sürdürülebilir seviyede tutmalı, alıcı problemini halletmeli” diye konuştu.

Washington’daki Ulusal Savunma Üniversitesi Stratejik Çalışmalar Merkezi Uzmanı Dr. Denise Natali de, IKBY’nin henüz uluslararası piyasaya gönderdiği tankerlere alıcı bulamazken, 400 bin varillik hedef koyması ve Kerkük petrolünü satmaya ilişkin hamlelerinin bir çelişki oluşturduğunu belirtti.

Kerkük petrol sahalarını ele geçirmenin Kürtlere siyasi güç verebileceğini ancak bu petrolün satışının, yaptırımlar ve yasal riskler sebebiyle Kuzey Irak’ı bir adım öteye taşıyamayacağını anlatan Natali, “Türkiye, Kerkük petrolünün satışı konusunda şu ana kadar sağduyulu bir politika izliyor. Bağdat’ın onayı olmadan böyle bir adım atılması, Irak’taki tansiyonu daha da yükseltebilir.” dedi.

IKBY’nin Kerkük’teki iki petrol sahasını ele geçirmesi, bu bölgedeki petrolün hangi güzergahtan ihraç edileceği sorusunu gündeme getirdi. IKBY’nin söz konusu petrolü Türkiye üzerinden ihraç etmeyi planlandığına yönelik beklentiler artarken; Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yapılan petrol akışı, Ceyhan’daki tankların dolması sebebiyle şu anda durmuş durumda.

Kaynak: Türkiye

Önceki ve Sonraki Haberler